Utorak, siječanj 31, 2023

Kula od karata

Uncategorized

Rat zbog Dijane

Rat zbog Dijane 1Foto: Luca Marziale / Danas

Trojanski rat je počeo zbog lepe Jelene, a rat među naprednjacima besni zbog lepe Dijane Hrkalović, sada pritvorenice u Centralnom zatvoru u Beogradu.

To je najstrašniji od svih ratova – unutrašnji i ne može se meriti ni sa čim što im preti spolja.

Ni sa Kosovom i Briselskim sporazumom, koji je pred konačnim padom, ni sa nuždom da nađu novac i sredstva za tekuću korona i nastupajuću sveopštu krizu, još i ponajmanje sa izazovom da se reši opozicija i pobedi na predsedničkim izborima 2022. u prvom krugu.

Unutrašnji rat je to što vrh SNS-a približava upravo onom ishodu koji žele da preduprede po svaku cenu.

A to je da njima kao pojedincima budu uvedene sankcije, da recimo Zapad u nekom bliskom trenutku po obnovljenoj Bajdenovoj uredbi kao kaznenu meru sprovede zaleđivanje njihove imovine u inostranstvu…

Da budu označeni kao neprijatelji demokratije i da im se desi slično onome što se dešava ruskomm establišmentu.

SNS i Vučić su od 2018. i lokalnih izbora te godine ušli u Putinov model vladanja – a to je podrška od skoro 70 odsto, plus stari komunisti (Dačić), što se potvrdilo i prekjuče na izborima u Mionici i Negotinu.

Jedino što i dalje može da ih razori to je taj unutrašnji rat, za koji je pogrešno pitanje kada je i zašto tačno počeo, budući da nikada nije ni prestajao.

Jezgro SNS su „stari radikali“, a oni su uvek bili spremni a i sposobni da se obruše na svačiju ljudsku slabost, da dele i šire pornografske pamflete i iživljavaju se nad službenim podacima.

A ponajviše da prave pozorište straha.

Takvo kakvo se pokazalo u novembru 2015. kada su konferenciji za štampu pored Nebojše Stefanovića, u pozadini kao statisti za partijsku propagandu, pojavili maskirani policijski specijalci, maltene pod oružjem, kao da su pozvani da oslobađaju Palatu Srbije od terorista, a i od novinara.

Novinari su u znak protesta zaćutali i na toj konferenciji nisu postavljali pitanja, dok su oni koji nikad pošten tekst u životu nisu napisali na Tviteru histerisali šta bi oni sve rekli i Nebojši (i Dijani).

Tog novembra naprednjake nije zanimalo ni što se održava Dačićev ministarski samit OEBS-a, jer su i tada bili zaokupljeni ličnim sukobima i „državnim udarom“.

Sada, kada se taj rat i prateći „državni udar“ razvio do onda neslućenih nečovečnih razmera, pošto se ipak održavao Selakovićev samit Nesvrstanih, a ne Dačićev OEBS, afera je utišana na neko kratko vreme, kao muk na frontu pred nalet nove bitike, odnosno pred Dijanino hapšenje.

Dosad je u tom ratu najvažnije bilo „čija je policija“, odnosno direktor policije, budući da je sadašnji Vladimir Rebić poslat na odmor od dva meseca, a u decembru mu ističe mandat.

Prema dostupnim saznanjima, u toku je velika borba između pribojske i prijepoljske grupe za tu poziciju, budući da ova dva grada daju najviše policajaca.

Navodno, Veselin Milić je favorit pribojske grupe, a Slobodan Malešić prijepoljske, dok se pobedi nada i Tomislav Radovanović, gost u Hit tvitu. Moguće je da će Dijana baš toliko i ostati u pritvoru, koliko da se izabere novi direktor policije kome odmah treba da bude jasno gde mu je mesto i šta mu je zadatak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares