Šume u Bujanovcu bez prava da žive

Uncategorized

Šume u Bujanovcu bez prava da žive

NEKONTROLISANA SEČA ŠUME KOD BUJANOVAČKOG JEZERA, NADLEŽNO MINISTARSTVO NE REAGUJE (VIDEO)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. mart 2021. Ukoliko se ne zaustavi nelegalna i nekontrolisana seča četinara kod Bujanovačkog jezera, Bujanovcu preti ekološka katastrofa. Radi se o reonu nad kojom Šumska uprava Bujanovac nema nikakvu nadležnost pa kolone traktora svakodnevno odvoze zdrava stabla koja šumokradice prodaju kao ogrevno drvo.

Čitaoci našeg portala javljaju da za sada nepoznata lica masovno seku borovu šumu bez ikakvih dozvola, u šta smo se i sami uverili.

Na uznemirujućem snimku koji možete videti ispod ovog teksta, očigledan je učinak šumokradica: unakažena stabla i gomile smeća koje ostavljaju za sobom.

Ovo nam je potvrdio i Goran Nakić, šef Šumske uprave, objasnivši da služba kojom rukovodi nije nadležna na tom potezu, jer šuma pripada klanici Jugokop koja je u stečaju.

-Sve je u vlasništvu Republike Srbije, ali je korisnik Jugokop, pa je tako  staranje o šumi bila nadležnost ovog preduzeća. Međutim,  Jugokop je  stečaju i time se sada niko ne bavi. Mi smo nemoćni, dok se šuma uveliko seče – kaže Nakić.

Po njegovim rečima, Šumska uprava bi mogla da spreči nekontrolisanu seču i preuzme staranje o šumi kod jezera, ali je za to neophodan nalog nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, od  najavljivanog pokretanja klanice Jugokop, za šta se prilikom posete Bujanovcu u februaru 2019. godine založio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još uvek nema ništa.

I dok nadležni ćute, ili ne znaju za ovaj problem, okolina jezera preti da, umeto „pluća Bujanovca“ postane površina Marsa.

 

Gori borova šuma kod Bujanovca

BUJANOVAC – Vatrogasci već tri dana vode borbu sa šumskim požarom koji je zahvatio oko 400 hektara borove šume. Gori šuma na potezu između Bujanovačkog jezera i sela Bogdanovac, potvrdjeno je agenciji juGmedia  u regionalnom štabu za borbu protiv elemenrtarnih nepogoda.Drakča Stanjković, načelnik Štaba kaže da je vatra apsolutno pod kontrolom vatrogasnih jedinica.„Sve što smo uspeli jeste da požar držimo pod kontrolom. Dakle, isključili smo svaklo mogućnost da se vatra proširi na druge teritorije ili da ugrozi živote stanovnika sela Bogdanovac“, kaže Stanojković. On podseća da  je u toj borovoj šumi veliki broj kasetnih bombi koje su zaostale iz vremena NATO bombardovanja, tako da bi eventualni pokušaj intervencije izložio životnoj opasnosti pripadnike vatrogasnih jedinica.

Borova šuma i područje zahvaćeno vatrom nalaze se na tri do pet kilometara jugoistočno od Bujanovca

(Kraj)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *