Alge delimično vraćaju čovekov vid

Uncategorized

Proteini algi delimično vraćaju čovekov vid

LONDON –

Vid potpuno slepog čoveka koji je lečen vrstom terapije koja se naziva optogenetika, delimično je vraćen korišćenjem proteina osetljivih na svetlost koji su prvi put pronađeni u algama.

Čovek, čiji identitet nije otkriven, živi u Bretanji u Francuskoj, a lečen je u Parizu, a prvi put je shvatio da ova vrsta terapije deluje kada je spoznao da može da vidi obojene pruge pešačkog prelaza, prenosi BBC.

oko, vid

Izvor: Pixabay

Pre 40 godina dijagnostikovan mu je pigmentozni retinitis koji dovodi do smrti ćelija osetljivih na svetlost na površini mrežnjače.

Ova bolest zahvata više od dva miliona ljudi širom sveta, i iako je potpuno slepilo retko, čovek nije imao vid u poslednje dve decenije.

Optogenetika koja predstavlja novost za medicinu, koristi svetlost za preciznu kontrolu aktivnosti moždanih ćelija, a naučnici su je koristili za vraćanje sposobnosti jednog oka da detektuje svetlost.

Tehnika se zasniva na proteinima, proizvedenim u algama, koji menjaju svoje ponašanje kao odgovor na svetlost.

Prvi korak u lečenju bila je genska terapija, a genetska uputstva za pravljenje rodopsina uzeta su iz algi i data ćelijama u dubokim preživelim slojevima mrežnjače na zadnjem delu njegovog oka.

Potrebni su bili meseci da se nakupe dovoljno visoki nivoi rodopsina u oku i da mozak u suštini nauči novi jezik kako bi mogao ponovo da vidi.

Doktor Hose-Alan Sahel, iz Instituta za vid, u Parizu, rekao je da ovaj pacijent u početku bio pomalo frustriran jer je potrebno bilo mnogo vremena između injekcije i trenutka kada je počeo da vidi nešto. U trenutku kada je čovek video pruge na pešačkom prelazu svi su bili uzbuđeni. Čovek nema savršen vid, ali razlika između odsustva vida i čak ograničenog vida može da promeni život.

Profesor Botond Roska, sa Univerziteta u Bazelu, rekao je da nalazi pružaju dokaz o konceptu da je korišćenje optogenetske terapije za delimično vraćanje vida moguće. Stručnjaci ukazuju da ova uzbudljiva nova tehnologija bi mogla da pomogne ljudima čiji je vid jako oštećen.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *