Srijeda, veljača 01, 2023

Amerikanci i Britanci napuštaju Ukrajinu

Uncategorized

Bela kuća pozvala Amerikance da što pre napuste Ukrajinu, ruska invazija moguća u naredna dva dana

U saopštenju se navodi da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi u narednih nedelju dana, verovatno u naredna dva dana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da SAD još nemaju saznanja da li je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da izvrši invaziju, ali da je sve spremno da se napad dogodi vrlo brzo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Australiji da bi Rusija mogla da izvede invaziju na Ukrajinu pre kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, zbog čega Amerikanci treba odmah da napuste tu zemlju.

„Jednostavno, i dalje vidimo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu“, kazao je Blinken.

Naveo je da bi ruska „invazija mogla da počne u bilo kom trenutku“, i dodao da „to uključuje i period pre okončanja Olimpijskih igara“.

Olimpijske igre u Pekingu treba da budu završene 20. februara.

Rusija je razmestila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali je tražila garancije od Zapada da se NATO neće širiti na Ukrajinu i na druge bivše sovjetske republike.

Velika Britanija pozvala svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu

Velika Britanija preporučila je danas svojim državljanima da odmah napuste Ukrajinu iz bezbednosnih razloga u jeku rusko-zapadne krize.

„Bezbednost i sigurnost britanskih državljana je naš apslolutni prioritet, zato smo ažurirali naše savet putnicima“, rekao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova.

„Pozivamo britanske državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju komercijalnim putem dok je taj put još na raspolaganju“, rekao je.

SAD su pozvale danas svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu.

I druge zemlje preporučile su svojim državljanima da napuste Ukrajinu, među kojima su Izrael, Severna Makedonija i Crna Gora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares