Avganistanci dolaze na Kosovo?

Uncategorized

Priština prihvatila zahtev SAD – Avganistanci dolaze na Kosovo

Vjosa Osmani je kao razloge za davanje saglasnosti navela princip ljudskosti, zatim da Priština poštuje međunarodno pravo i ne zatvara vrata izbeglicama

Убрзана евакуација из Кабула (АП – Р.Г.)

PRIŠTINA – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je danas da je dala saglasnost za privremen prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD.

Osmanijeva je na Fejsbuku, povodom američkog zahteva da se odobri privremeno utočište Avganistancima, istakla da ju je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i prosledio joj zahtev predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Istakla je da je bez oklevanja i uslovljavanja, dala saglasnost za, tu, kako je navela, humanitarnu operaciju.

Vjosa Osmani je kao razloge za davanje saglasnosti navela princip ljudskosti, zatim da Priština poštuje međunarodno pravo i ne zatvara vrata izbeglicama, kao i da Priština mora stajati, kako je navela, „uz svoje prijatelje, posebno SAD, kao što su oni stajali uz nas u dobru i u zlu”.

Ona je dodala da su SAD tražile da to ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i zbog procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana, prenosi Tanjug.

Navela je da je vlada privremenih prištinskih institucija odmah nakon prijema zahteva formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima.

 

I Albanija prihvatila zahtev Amerikanaca

TIRANA – Albanija je prihvatila zahtev SAD da privremeno primi avganistanske izbeglice koje traže vize za ulazak u Sjedinjene Države, izjavio je danas premijer Edi Rama posle ulaska talibana u glavni grad Avganistana Kabul.

Rama je rekao da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena nedavno zatražila od Albanije, članice NATO, da proceni da li može da posluži kao tranzitna zemlja za jedan broj izbeglica iz Avganistana kojima su SAD krajnje odredište, javio je Rojters, prenosi Tanjug.

„Nećemo reći ‘ne’ i to ne samo zato što su SAD naši veliki saveznici, već i zato što smo Albanija”, poručio je Rama na svom Fajsbuk profilu.

Rama: Kosovo treba da prihvati smeštaj Avganistanaca

(EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

TIRANA – Kosovo bi trebalo pozitivno da odgovori na prihvatanje Avganistanaca ako to zatraže Sjedinjene Američke Države, smatra albanski premijer Edi Rama.

„Ne znam da li su Amerikanci tražili od Kosova da skloni Avganistance koji su kao prijatelji i pristalice savezničkih vojski izloženi (talibanima). Voleo bih da ako je tako, Vlada Kosova da pozitivan odgovor, za svoju čast i Kosovo, naravno”, naveo je Rama na Fejbuku, prenosi Tanjug.

On je dodao da je na samitu NATO-a i sam izrazio zabrinutost povodom bezbednosti avganistanskih saradnika Alijanse nakon njenog povlačenja iz Avganistana.  Albanski mediji su preneli proteklih dana da su SAD zatražile od Albanije i Kosova da privremeno smeste Avganistance koji se bore protiv talibana u svojoj zemlji.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *