Četvrtak, veljača 02, 2023

Cetinje ne miruje

Uncategorized

Skupština Cetinja završila raspravu o manastiru, glasanje u petak

FOTO: SHUTTERSTOCK

Skupština Cetinja završila je raspravu o građanskoj inicijativi da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa lokalne samouprave na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Odbornici SDP i SD i GP URA najavili su da će podržati ovu inicijativu, a o usaglašenim zaključcima Skupština Cetinja glasaće u petak, prenosi RTCG.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa, a nakon rasprave pročitani su zaključci koje su usaglasili DPS, SDP, SD i GP URA.

Skupština je osudila delovanje Vlade Crne Gore i pozvala je da se “uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja” i da povuče donete akte i sprovedene radnje „kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti Cetinju da raspolaže imovinom koja se nalazi u njegovom nespornom vlasništvu.”

Dan uoči današnjeg zasedanja cetinjske skupštine, vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja kao vlasnika Cetinjskog manastira umesto grada Cetinja upiše državu.

Takođe, naloženo im je da u list nepokretnosti unesu zabelašku zabrane otuđenja i opterećenja svih objekata i parcela koje koristi Cetinjski manastir, prenele su podgoričke Vijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares