Subota, siječanj 28, 2023

Crna Gora

Uncategorized
Lokalni izbori u Crnoj Gori

DPS na Cetinju zabeležio pad, u Mojkovcu izgubio vlast, pobedio u Petnjici

DPS na Cetinju zabeležio pad, u Mojkovcu izgubio vlast, pobedio u Petnjici 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića na Cetinju je zabeležila značajan pad na današnjim lokalnim izborima, ali je ostala pojedinačno najjača stranka sa oko 43 odsto osvojenih glasova, pokazuju prvi nezvanični stranački rezultati.

Prema prvim preliminarnim, nezvaničnim rezultatima na lokalnim izborima na Cetinju DPS je osvojio 14 mandata.

Socijademokratska partija je osvojila osam mandata, URA četiri, a Demokrate i Stara Garda po tri mandata.

Jedan mandat osvojila je koalicija SD-LP.

Nosilac liste DPS-a na Cetinju Miloš Ražnatović rekao je da je ta partija ostala najjači politički subjekt i istakao da će imati pad u odnosu na očekivanja ali da će biti okosnica vlasti.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da je DPS izgubio vlast na danas održanim izborima u Mojkovcu, dok je u Petnjici DPS proglasila pobedu.

Sva tri grada su bila jaka uporišta DPS-a.

Izbori u tri crnogorske opštine – Cetinju, Mojkovcu i Petnjici održani su bez prisustva domaćih posmatrača iz nevladinog sektora, jer nisu dobili akreditacije.

Kako je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju, koji od 2000. godine prati izbore u Crnoj Gori, iz Državne izborne komisije (DIK) su im kazali da zbog činjenice da još nije izabran predsednik DIK-a, oni ne mogu da odlučuju o zahtevu za praćenje izbora.

Demokratska partija socijalista je posle 16 godina izgubila vlast u Mojkovcu, saopštile su opozicione stranke posle nezvaničnih podataka o ishodu današnjih lokalnih izbora.

Demokratska Crna Gora saopštila je na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tela da je Ujedinjena Crna Gora osvojila šest odsto glasova, Ne damo Mojkovac 6,38, DPS 43,89, Demokrate 13,45, URA 6,11, a Za Budućnost Mojkovca 24,17 odsto glasova.

Prema procenama Demokrata, Ujedinjena Crna Gora imaće 2 mandata, Ne damo Mojkovac 2, DPS 14, Demokrate 4, URA 2 i Za budućnost Mojkovca 7.

Ovo je veliki trenutak za građane Mojkovca i Crnu Goru, jer je DPS poražen u Mojkovcu, rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

On je kazao da će koalicija Za budućnost Mojkovca formirati koaliciju „sa tradicionalnim koalicionim partnerima“ i najavio da će novi gradonačelnik Mojkovca biti Vesko Delić.

Demokratska partija socijalista pobedila je na lokalnim izborima u Petnjici i moći će sama da formira vlast, saopštio je predsednik Opštinske izborne komisije Adis Duraković.

Nakon obrađeni 100 odsto glasačkih listića, DPS će u Skupštini opštine imati 17 mandata, Stranka pravde i pomirenja osvojila je tri mandata, SDP jedan mandat, SD dva mandata, BS šest mandata i Demokrate dva mandata.

Socijalistička narodna partija nije prešla cenzus, rekao je Duraković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares