Dva autobusa vraćena sa Jarinja

Uncategorized

Dva autobusa vraćena sa Jarinja

JARINJE –

Dva autobusa sa posetiocima i poklonicima koja su se noćas iz Srbije uputila u posetu srpskim sredinama na Kosovu, vraćena su rano jutros sa Jarinja, objavio je portal Košev, ističući da je u dokumentu koji im je izdat na prelazu kao razlog navedeno da nije podnet zahtev za organizovanu posetu.

video icon

Jedan od organizatora – Nezavisne asocijacije studenata iz Beograda, Marko Jelić, u izjavi za Košev, međutim kaže da oni godinama već tradicionalno organizuju ove posete manastirima i spomenicima na Kosovu i Metohiji, da su bili upoznati sa procedurama na prelazima do sada, što su učinili i ovog jutra kada su stigli na Jarinje.

“Došli smo negde noćas oko tri sata. Rekli su nam da sačekamo. Oko osam časova jutros je došao tu policijski službenik Kosovske policije i rekao da smo odbijeni, da uđemo na teritoriju Kosova i Metohije zato što nismo najavili dolazak. I onda su nam dali neki papir gde je pisalo to da smo odbijeni i da imamo pet minuta da se vratimo na srpsku stranu, tako da kažem“, rekao je Jelić za Košev.

On je naveo da do sada nisu nikada najavljivali posete i da su gotovo na mesečnom nivou dolazili, a putnici nisu samo iz Beograda, već i iz drugih mesta u Srbiji.

jarinje

Izvor: screenshot

U dokumentima koja su im izdata, na ime jednog od organizatora kao razlog navedeno je to što „nije podnet zahtev za organizovanu posetu autobusa sa 83 putnika na RKS“, te da mogu da ulože žalbu u roku od osam dana Sekretarijatu komisije Uprave za državljanstvo, azill i migracije MUP Kosova.

Autobusi se upravo vraćaju ka Beogradu, naveo je portal Košev, posećajući da je, prema dosadašnjim dostupnim dokumentima iz Brisela, regulisano najavljivanje zvaničnih poseta ili osoba koje imaju fizičko obezbeđenje, a najavljuje se kosovskim, odnosno srpskim vlastima.

Portal podseća da je pre dva dana vraćena i ministarka Darija Kisić-Tepavčević uz obrazloženjeda nije podnela zahtev za dolazak na Kosovo, dok je sa srpske strane objašnjeno da ona nije dolazila u svojstvu ministarke, već profesorke na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je ranije jutros za TV Pibnk da je autobus zadržan na prelazu Jarinje i oenio da je zabrana ulaska suprotna Sporazumu o slobodi kretanja.

Podsećajući da je kosovska policija i i juče na prelazu Jarinje više od pet sati zadržala još jednu grupu vernika, a da je i ministarkiDariji Kisić Tepavčević bio zabranjen ulazak, Petković je ocenio da se incidenati i provakcije Prištine “pojačavaju kako se približava nastavak dijaloga”.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *