EU zelena tranzicija

Uncategorized

Đedović: Neophodno da Srbija sprovede tranziciju ka čistijim izvorima energije

BIZNIS 14. jan 202316:50
Izvor: FoNet

Srbija se u proizvodnji električne energije dominantno oslanja na ugalj i neophodno je da sprovede pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, koja će zaštititi sve zaposlene i lokalne zajednice koje su sada zavisne od ove industrije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Đedović je na plenarnoj sednici 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), koja se održava u Abu Dabiju, istakla da se
Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i EU, ali nažalost nema jednak pristup finansijskim instrumentima kao članice Unije, navodi se u saopštenju.

U našem srednjoročnom planu u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže, koja će nam omogućiti više obnovljivih izvora energije na mreži, kazala je Đedović.

Skupština IRENA okupila je šefove vlada i država, ministre i donosioce odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnike privatnog sektora koji će razgovarati o planovima i aktivnostima koji se preduzimaju na sprovođenju energetske tranzicije globalno.

Na konferenciji, koja se održava danas i sutra, predstavnici zemalja učesnica razmatraju, između ostalog, kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.

U nastavku posete Abu Dabiju Đedović će imati bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, a prisustvovaće ministarskom panelu „Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, koji se održava u okviru „Abu Dabi nedelje održivosti“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *