Evo koliko dugo benzin i dizel mogu da stoje u rezervoaru

Uncategorized
.

Mnogima se desilo da im automobili neko duže vreme stoje parkirani na ulici ili u garaži, ali retko ko se zapitao šta se dešava sa gorivom. Benzin i dizel imaju rok trajanja, a odležavanje u rezervoaru automobila ne možemo da poredimo sa kvalitetnim vinima, koja postaju sve bolja ako su odložena na ispravan način.

Benzin i dizel ne mogu predugo da stoje u rezervoarima, odnosno mogu, ali će u tom slučaju izgubiti svojstva i kada nakon nekoliko meseci stajanja uključite automobil, moglo bi da bude problema.

Benzin u rezervoaru biste trebali da potrošite najviše nakon dva do tri meseca. U suprotnom će postati tečnost koja bi mogla da ošteti vaš motor. Dizel u rezervoaru može da izdrži jednako kratko. U biodizelu, sa kojim se meša dizelsko gorivo, ima bakterija, koje će stajanjem početi da deluju i zbog toga će se stvoriti muljevite naslage.

Moguća je i korozija rezervoara ili začepljenje sistema dovoda goriva. Dizel u rezevoaru treba potrošiti za otprilike tri meseca, a najkasnije za šest meseci. Sve ovo su naravno preporuke, jer niko ne zna koliko tačno ima goriva u rezervoaru, kolike su temperature i koliko ima kiseonika u rezervoaru.

Dotrajalo gorivo u rezervoaru nije teško prepoznati, pogotovo ako uđe u motor vašeg vozila. Uključiće se lampica motora, koja naravno, može da sveti i zbog bezbroj drugih razloga. U tom slučaju najbolje je da odvezete svoje vozilo u servis gde će pronaći uzrok problema.

Kako piše Revija HAK, najčešći simptomi korišćenja dotrajalog goriva su problemi sa pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitak snage pri ubrzavanjima. Pokvareno gorivo je potrebno izvući iz rezervoara.

Bonus video: Evo ko ne mora da kupuje prave zimske gume

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *