Ipak je uglju i nafti odzvonilo

Uncategorized

EU napušta ekonomiju zasnovana na fosilnim gorivima

Фото Пиксабеј

BRISEL – Evropska komisija predstavila je predlog mera koji bi trebalo sprovesti u oblasti politike klime, transporta, energetike i poreza trebalo se došlo do smanjenja emisije štetnih gasova od 55 procenata do 2030 godine.

Mere predstavalju kombinaciju smanjenja emisije štetnih gasova, očuvaje priorede, ali i stavljaju socijani balans u centar ove tranzicije od ekonomije zasnovane na fosilnim gorima ka čistim i obnovljivim izvorima energije.

Kada se usvoje od strane Evropskog parlementa i Saveta EU, ove mere će postati obavezujući pravni okvir koji vodi do ostvarenja konačnog cilja, klimatski neutralne Evrope do 2050. godine, navode u Briselu.

„Znamo gde treba da idemo i šta treba da uradimo da bismo tamo stigli. Trenutna ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima je dostigla svoje limite i znamo da moramo da se okrenomo novom modelu zasnovanom na inovacijama i čistoj energiji. Naš kilimatski cilj više nije samo politička namera već i pravna obaveza”, poručila je predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

U Briselu napominju da je za ovu „zelenu transformaciju Evrope” namenjena jedna trećina ukupnog budžeta za oporavak EU što iznosi oko 500 miljardi evra.

Evropska komsija upozorava da emisije ugljendikosida moraju da „imaju cenu” koja će proizvođače, potrošače i inovatore podstaći da izaberu čiste tehnologije i izvore energije.

Dosadašnji EU sistem za trgovanje emisijama već je uticao na smanjenje emisije štetnih gasova u proizvodnji električne energije i energetski intenzivnih industrija za 42,8 odsto u poslednjih 16 godina.

EK predlaže da se još više podgnu ograničenja, da se postupno ukinu dozvole za besplatne emisija za vazduhoplovstvo kao i da se brodarstvo, po prvo put, uključi u sistem koji organičava emisiju štetnih gasova.

Da bi se došlo do smanjenja emisija štetnih gasova u drumskom transportu i kao i za potrebe stanovanja, uspostavlja se zaseban EU sistem trgovine emisijama za distribuciju goriva.

U Komisiji dodaju da bi EU trebalo da teži postizanju klimatske neutralnosti u sektorima korišćenja zemljišta, šumarstva i poljoprivrede, uključujući i poljoprivredne emisije koje ne sadrže CO2, poput onih iz upotrebe đubriva i stoke. Strategija šumarstva EU ima za cilj poboljšanje kvaliteta, kvantiteta i otpornosti šuma EU uz plan za sadnju tri milijarde stabala širom Evrope do 2030. godine.

„Jači standardi emisije CO2 za automobile i kombije ubrzaće prelazak na mobilnost sa nultom emisijom zahtevajući da se prosečne emisije novih automobila smanje za 55 odsto od 2030. godine i 100 odsto od 2035. godine u poređenju sa nivoima iz 2021. godine. Kao rezultat, svi novi automobili registrovani od 2035. godine biće sa nultom emisijom”, navodi se u dokumentu EK, prenosi Tanjug.

Sa poreske strane, revizija Direktive o oporezivanju energije predlaže usklađivanje oporezivanja energetskih proizvoda sa energetskom i klimatskom politikom EU, promovisanjem čistih tehnologija i uklanjanjem zastarelih izuzeća i sniženih stopa koje trenutno podstiču upotrebu fosilnih goriva.

Uspostavlja se i novi Mehanizam koji će se odnositi na cenu ugljenika prilikom uvoza, kako bi se osiguralo da ambiciozna klimatska akcija u Evropi ne dovede do „curenja ugljenika”.

Ovo će osigurati da evropsko smanjenje emisija doprinese globalnom smanjenju emisija, umesto da potiskuje proizvodnju sa intenzivnim emisijama ugljenika izvan Evrope.

 

Komentari11 

Lillahпре око један сат
Ne napuštaju energiju iz brojnih nuklearnih elektrana.
slamkamenacпре око један сат
Ropstvo je dobro i zdravo samo je promenilo izgled. Nekada su robovi imali okove a danas su potcinjeni ili zavisnoscu od droge ili drzavnim zakonima koji namecu skupe tehnologije, sta ,kako i koliko cete da jedete , koliko da pijete i disete…da im je zbilja do ustede u CO2, smanjili bi automobile , s manjim motorima, itd. U stvarnosti sve je vise dzipova, ko moze da plati, da ne pominjemo da ce bogati jesti meso kad god hoce ili leteti u svemir dok cemo mi placati cenu i jesti sinteticko meso.
slobodanпре 2 сата
Trosice tudje resurse
Milan Matićпре 2 сата
Potpuni izvor energije u budučnosti je vodonik i gorivne ćelije koje od vodnika i kiseonika iz vazduha proizvode struju vrlo efikasno, sa jedinim nuzproizvodom čistom vodom. Rusija već stavlja težište na proizvodnji vodonika kome cena drastično pada. Može da se transportuje već postojećim cevovodima.Vrlo je bitno orijentisati se na vodonik na vreme, umesto gluposti sa vetrenjačama.Vlada mora da spreći svaku korupciju oko izvora energije i da se orijentiše na vodonik.
Jovan M.пре око један сат
“Može da se transportuje već postojećim cevovodima.” Hahaha…. Ma kako da ne, sa gubitkom od 90%, bez problema.
“отписани”пре 2 сата
Ако слушате пажљиво временску прогнозу , чућете : најтоплији дан у Москви у задњих 85 година, најтоплији дан у Шпанији у задњих 50 година. Значи и пре 50 година и пре 85 година било је врућих дана. Знају то и ови из ЕУ , али њихова намера је да своју индустрију прогласе једино дозвољеном. Да њих интересује природа, неби дозволили да управо развијене земље производе највише смећа на свету. 80% смећа производи Европа и Америка. Аутомобил и сви уређаји, век трајања 5 година, а причамо о природи.
Милошпре 2 сата
Имају оне ствари, зову се трендови и временске серије, поредили климатолози податке доступне из више стотина хиљада година па дошли до закључка. А ти спободно питај неког брата руса од 70 година колико дана заредом је лети имао 35 степени кад је био клинац. Можеш да питаш и мене, био сам клинац 80-их и лети је увече било згодно имати џемперче.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *