Subota, siječanj 28, 2023

Izbor vesti

Uncategorized

Tzbor vesti

SAD pozvale na oslobađanje lokalnih službenika njihove ambasade u Sani

SAD pozvale na oslobađanje lokalnih službenika njihove ambasade u Sani 1Foto: Beta/AP/Wael Qubady

SAD su pozvale danas da se odmah oslobode jemenski službenici američke ambasade u glavnom gradu Jemena Sani, koji drže jemenski Huti pobunjenici, rekao je danas portparol Stejt departmenta.

Većina lokalnih službenika američke ambasade u glavnom gradu Jemena je oslobođena preneo je portparol Stejt deparmmenta ali je dodao da jedan broj lokalnih službenika i dalje pritvoren bez objašnjenja i zatražio da se oni odmah oslobode.

On je rekao da su Huti pobunjenici prekršili zakon i ušli u kompleks ambasade zatvorene od 2015. godine, kada su SAD prebacile svoje diplomatsko osoblje u Rijad zbog građanskog rata u Jemenu.

„Pozivamo Hutije da odmah napuste prostorije i da vrate svo uzeto američko vlasništvo“, rekao je portparol i dodao da će američka vlada nastaviti diplomatske napore da osigura oslobađanje svog osoblja i evakuaciju ambasade.

Sukobi provladinih snaga koje podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Huti pobunjenika bliskim Iranu pojačali su se poslednjih nedelja oko strateškog grada Mariba. Marib je poslednje uporište snaga vernih jemenskoj vladi na severu zemlje.

Od početka rata 2014. godine Huti su postepeno preuzeli kontrolu nad velikim delom Jemena, uključujući i glavni grad Sanu.

Latest from danas.rs
Danas

.

ZZS i platforma AKCIJA pozdravili odluku Ekološkog ustanka da učestvuje na izborima

.

8 hours ago

Danas

.

Austrijski kancelar: Karantin za nevakcinisane je „verovatno neizbežan“

.

8 hours ago

Danas

.

Propao pokušaj opozicije da sruši vladu Zorana Zaeva

.

8 hours ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares