‘Ja čujem samo – napred Zvezdo’

Uncategorized

RK Novi Pazar: Fašistički pir na utakmici u Beogradu, postalo je nepodnošljivo

Navijači Zvezde su rukometni meč protiv Novog Pazara iskoristili za veličanje Ratka Mladića i vrijeđanje gostujuće ekipe.

Sve se odvijalo pred očima službenih lica i policije, koji nisu učinili ništa, navode iz RK Novi Pazar (Ustupljeno Al Jazeeri)

Beograd je još jednom bio domaćin nečega što je trebao biti sportski događaj, a što se pretvorilo u fašističko orgijanje horde nacionalista koja sebe zovu navijačima, u mučnim scenama kakvim se regionalna javnost, nažalost, i u prošlosti već dobro nagledala.

Rukometaši Crvene zvezde i Novog Pazara igrali su utakmicu Superlige Srbije, elitnog nacionalnog takmičenja, no, umjesto uobičajenog navijanja u korist domaće, „podrška“ Zvezdi sa tribina u sinoćnjoj utakmici svela se na najgnusnije uvrede na račun gostujuće ekipe, o čemu svjedoče video snimci i fotografije sa lica mjesta.

Skandiranje osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, veliki transparenti uvredljivog sadržaja i zastave sa šajkačama koje predstavljaju uobičajen kolorit okupljanja kojima se veličaju zločinački pohodi Ratka Mladića i njemu sličnih osuđenih ratnih zločinaca, bili su dio atmosfere u kojoj su rukometaši Novog Pazara bili prisiljeni odigrati meč.

Mladić, šajkače i ‘poturice’

Kako stvari stoje, to je bila posljednja utakmica Novog Pazara u Superligi Srbije, pošto je klub najavio istupanje iz lige.

I dok RK Crvena zvezda tvrdi drugačije, da reakcija nije izostala, iz RK Novi Pazar govore da se fašistički pir odvijao pred očima službenih lica i policije, koji, kako navode, nisu učinili ništa da zaustave orgijanje na tribinama.

Prisjećajući se scena iz Beograda, ali i perioda pred utakmicu, predsjednik RK Novi Pazar Husein Memić ističe da je siguran da se radi o organizovanom i isplaniranom događaju koji je doveo u pitanje smisao sporta u Srbiji.

„Zvezda nikada nije imala toliko navijača. Došli su ciljano. Ciljano su i istakli transparente, a policija, ne samo da nije sprečila da ih unesu, već ih je i čuvala. I još je tu bila zastava sa šajkačom. Skandiralo se Ratku Mladiću, a celo vreme na tribini je stajao transparent na račun ‘poturica’“, kaže Memić.

This is a modal window.

An unanticipated problem was encountered, check back soon and try again

Error Code: MEDIA_ERR_UNKNOWN
Session ID: 2021-10-12:41b802895f40b9f41237a0a Player Element ID: vjs_video_2390

Da stvari budu još gore, navodi da je RK Novi Pazar nekoliko dana prije utakmice upozoravao na mogućnost ovakvog epiloga, no, da “niko nije reagovao” na njihove apele da se to spriječi.

„Odgovornim u Rukometnom savezu Srbije pisali smo mailove i molili ih da spreče incidente, jer smo znali šta se sprema i jer su navijači Zvezde najavili organizovani dolazak. Nismo dobili nikakav odgovor. I šta se desilo? Desilo se 60 minuta fašističkih parola, skandiranja i najodvratnijih uvreda…, sve ono što ne treba da bude na sportskim borilištima“, priča Memić.

No, u reakciji na navode iz RK Novi Pazar, Crvena zvezda tvrdi da gostujući tim nije bio ugrožen, te je izrazila žaljenje zbog uvredljivog transparenta. No, demantuju da su gosti bili vrijeđani tokom 60 minuta.

„Na našu intervenciju, sporni transparent je uklonjen u kratkom roku, a na skandiranje navijača ne možemo uticati“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

„Mi smo kao klub učinili sve da se utakmica obezbedi na najvišem nivou. Povećali smo broj redara i bio je povećan broj pripadnika policije“, dodaje se.

‘Ja čujem samo – napred Zvezdo’

Suprotno tome, Memić tvrdi da su svi koji su trebali reagovati, okretali glavu na drugu stranu.

„Znate šta je rekao delegat kada je od njega zatraženo da preduzme nešto? Rekao je – ‘ja čujem samo ‘napred Zvezdo’“, priča Memić.

Fehim Karišik, novinar i spiker RK Novi Pazar, koji je bio sa ekipom u Beogradu, podsjetio je da ovo nije prvi put da se sa tribina cilja na sportske kolektive iz tog grada.

„Bilo je mnogo tih scena kada su u pitanju klubovi iz Novog Pazara. Poslednji primer bio je Partizan (skandiranje ‘Nož, žica, Srebrenica’ u avgustu u Novom Pazaru), no, nikada nije bilo ovako, horski. U takvim okolnostima, kakav je smisao igrati? Takvu utakmicu trebalo je prekinuti“, kaže Karišik.

Danas je reagovao Rukometni savez Srbije, koji je “najoštrije osudio svaki vid provokacije, diskriminacije i vređanja na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi”.

“Od rukovodstva ARKUS lige, kojoj je povereno provođenje takmičenja u Super A ligi, Rukometni savez Srbije očekuje, u najkraćem mogućem roku dostavljanje detaljnog izveštaja o incidentu… i da u skladu sa normativnim aktima preduzme sve adekvatne mere”, dodaje se.

“Apelujemo na sve klubove, sportske radnike, trenere i sportiste da se ovakvim pojavama na sportskim terenima stane na put”.

Na događaje iz Beograda reagovao je i Helsinški odbor za ljudska prava, koji je upozorio da „ultradesničarsko divljanje navijača na sportskim takmičenjima čija su meta Bošnjaci predstavlja fašističku i bezbednosnu opasnost za čitavo društvo u Srbiji“.

Odbor je pozvao poziva nadležne institucije da sveobuhvatnim mjerama podhitno odgovore na napade na bošnjačko stanovništvo.

„Kao jednu od mera koju bi mogli da preduzmu sportski klubovi jeste zabrana transparenata i parola koje glorifikuju ratne zločince i raspiruju fašizam. Uz ogromne transparente putem kojih je obećavana večna borba protiv poturica (koje se treritaju kao izdajnici ‘srpskog roda’), skandiralo se Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine nad Bošnjacima, uključujući i genocid“, navode, uz napomenu da je uvođenje strogih antišovinističkih mjera na sportskim takmičenjima neophodno iz nekoliko razloga.

‘Navijači kao falange njihovih ideologa’

„Ukazujemo da je ovo fašističko ponašanje na utakmicama direktna posledica ratova i glorifikacije ratnih zločinaca u društvu, što stvara ogromnu nesigurnost među građanima i strah kod ugroženih zajednica, a ohrabruje nove počinioce da je zločine moguće ponoviti bez ikakvih posledica. Skandiranja Ratku Mladiću i incidenti u vezi sa tim, ponavljaju se na gotovo svim utakmicama od kada je doneta osuđujuća presuda pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove. Navijačke grupe u Srbiji tesno su povezane sa ideološkim stanovištem velikosrpskog nacionalizma i ponašaju se kao falange njegovih ideologa“, navedeno je.

„Drugo, navijačke grupe imaju svoju strukturu, hijerarhiju, vođu i za njih su često vezana dela organizovanog nasilja i kršenje zakona. Nasilje navijačkih grupa usmereno je ka direktnom narušavanju telesnog ili moralnog integriteta grupa koje smatraju neprijateljskim. Poslednje afere u Srbiji pokazuju da su navijačke grupe u tesnoj vezi sa kriminalnim grupama kao i vladajućim strukturama. Podsećamo da su predstavnici Bošnjaka uputili u poslednjih nekoliko godina niz apela Vladi Srbije da preduzme mere zbog šovinističkog ponašanja srpskih navijača, ali da niko od nadležnih nije reagovao“, dodaju iz Helsinškog odbora.

A u međuvremenu, RK Novi Pazar više neće izlaziti na parket, niti će Memić ostati član Upravnog odbora Superlige Srbije.

„Ovo je postalo nepodnošljivo. Kako da mi nastavimo igrati? Kako ćemo mi posle ovoga moći organizovati utakmice u Novom Pazaru? Da zovemo ugledne osobe iz grada da nam pomognu da sprečimo da se i kod nas nešto desi? Ko će nam od sponzora ubuduće dati novac?“, pita Memić.

‘Hoćemo da Bošnjak i Srbin mogu zajedno gledati utakmicu’

Dva sponzora su, navodi, odmah jutros otkazala saradnju.

„Učinili su to jer nismo prekinuli utakmicu. Tamo je od službenih lica bio samo trener, a on nije ovlašten za donošenje takve odluke. Zato je naš stav nakon utakmice usaglašen – napuštamo ligu, a odluku o tome donećemo u četvrtak, hladne glave“, kaže Memić, koji dodaje i da je podnio ostavku na mjesto u Upravnom odboru Superlige.

„Sve to desilo se u mom glavnom gradu, glavnom gradu Bošnjaka u Srbiji i svi prisutni dozvolili su da se to desi. Ne želim biti dio tog kolorita. Ovo je jedini način da pokušamo nešto promeniti da ne dovedemo sebe u situaciju da nas stavljaju u isti koš. I, bolno je što se sve to dešavalo u mom glavnom gradu, glavnom gradu Bošnjaka. A, mi ćemo nastaviti raditi sa mladim selekcijama. Zdrav smo klub koji ne duguje nikome. Hoćemo da se vratimo u normalno vreme, u kojem Bošnjak i Srbin mogu zajedno gledati utakmicu. Rukomet se neće gasiti na ovaj način.“, rekao je Memić.

IZVOR: AL JAZEERA

POVEZANE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *