Južnije je stvarno tužnije

Uncategorized

Zbog korupcije uhapšeni šumari iz Pčinjskog okruga

HRONIKA 19. maj. 202116:24
Podeli:
Samoubistvo u kolima, Novi Beograd, policija, uviđaj, uvidjajFoto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog sumnje da su prilikom javne nabavke kao članovi komisije, sačinili fiktivne zapisnike o pošumljavanju terena na teritoriji Šumskog gazdinstva Vranje koje nije izvršeno u potpunosti i time oštetili ŠG Vranje za oko 4,6 miliona dinara, policija je uhapsila 12 šumara iz Pčinjskog okruga, vlasnicu surduličke firme koje se bavi uzgojem šuma, a protiv vlasnice jedne niške firme je podneta krivična prijava.

O hapšenju u Vranju i okolini najpre se oglasilo Javno preduzeće Srbijašume – kako su rekli više zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Vranje privedeno je na informativni razgovor, ne navodeći koliko radnika je u pitanju i sa teritorije koje opštine Pčinjskog okruga gde gazduje ŠG Vranje su uhapšeni.

Kako kažu u saopštenju, nepravilnosti u radu zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Vranje otkrivena su u saradnji sa policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Vršilac dužnosti direktora JP „Srbijašume“ Igor Braunović, u skladu sa svojim ovlašćenjima, nastaviće suzbijanje svih nepravilnosti i zloupotreba službenog položaja zaposlenih u ovom preduzeću – saopštavaju iz JP Srbijašume.

U Višem tužilaštvu u Nišu potvrđuju da je bilo aktivnosti na jugu zemlje, ali da za sada, nemaju više informacija.

Ubrzo se oglasio i MUP Srbije, kako kažu u saopštenju, uhapšeni su 57-godišnji R.A, 55-godišnji G.N, 33-godišnji M.N, 51-godišnji N.Z, 56-godišnji G.R, 39-godišnji S.J, 30-godišnji N.M, 52-godišnji G.I, 60-godišnji V.S, 37-godišnji M.P, 58-godišnji i 36-godišnja T.S, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 34-godišnje A.C. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su R.A, M.N, G.N, G.R, S.J, V.S, M.P, B.I, N.M, D.M, G.I. i N.Z, kao članovi Komisije Šumskog gazdinstva Vranje, na osnovu Odluke o dodeli ugovora o otvorenom postupku javne nabavke na poslovima gajenja šuma na području Šumskog gazdinstva Vranje sačinili fiktivne zapisnike o tehničkom prijemu radova na pošumljavanju terena na Šumskom gazdinstvu Vranje, koje su navodno izvele preduzetničke radnje Grin Forest iz Surdulice i Forest Verde iz Niša – saopštavaju iz policije.

Na osnovu tog zapisnika, T.S. i A.C. su, kako se sumnja, te radove fakturisale i naplatile, iako nisu izvedeni u celosti, pišu Južne vesti.

Sumnja se da je deo sadnica koje su bile planirane za pošumljavanje Šumskog gazdinstva Vranje zadržala T.S. radi dalje prodaje, dok je deo sadnica uništen. Na taj način, pribavljena je  protivpravna imovinska korist, a Šumsko gazdinstvo Vranje je oštećeno za iznos od 4.601.584 dinara – saopštavaju iz policije.

Za 13 osumnjičenih određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će u zakonskom roku biti sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok je protiv jedne osumnjičene osobe podneta prijava u redovnom postupku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *