Kandidata opozicije čeka „topli zec“ ?

Uncategorized

Pajtić: Kandidata opozicije čeka „topli zec“ i satanizacija, ko je spreman na to

VESTI 12. jan. 202218:09 > 18:175 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić kaže za N1 da to što je rok za objavljivanje imena kandidata opozicije na predstojećim izborima pomeren na polovinu februara, nije loša odluka, s obzirom da će taj kandidat, kako kaže, biti satanizovan u provladinim medijima. “Čeka ga topli zec, satanizacija u većini medija u Srbiji, tako da razumem opoziciju koja sa imenom kandidata još nije izašla”, naveo je u Danu uživo.

Opozicija je blizu dogovora o zajedničkom kandidatu za predsednika, rok za objavljivanje imena kandidata pomeren je na polovinu februara, kako je rekla Sandra Rašković Ivić iz Narodne stranke za N1, bira se poslednji momenat.

POVEZANE VESTI

Pajtić je ranije opisao fotorobota opozicionog predsedničkog kandidata, koji, kako je naveo, je ličnost široko poznata, koja uživa dobar rejting i koja se do sada nije bavila politikom.

“Dva kandidata levog i desnog centra bi povećali šansu da se ide u drugi krug, međutim, budući da do takve kohezije na desnoj strani neće doći, opozicija će imati jednog kandidata… Ja sam spomenuo nekog poput Save Manojlovića s jedne, i s desne strane Vladetu Jankovića, ali su obojica rekli da nisu zainteresovani, tako da možemo da ih pomenemo kao modele”, rekao je Pajtić.

Pajtić ponavlja da je važno da kandidat opozicije bude neko ko će imati dovoljno hrabrosti i integriteta, a da je već prepoznatljiv.

“Većina građana Srbije ne prati nezavisne medije i neophodno je da se radi o nekom ko ima izgrađeno ime, neko ko se nije bavio politikom, ili nije na poziciji predsednika stranke, ali je aktivan u politici”, pojašnjava.

Prema njegovim rečima, rok od 2,5 meseci za predstavljanje kandidata nije kratak.

“U Srbiji se iz dana u dan menja situacija, rok od 2,5 meseca nije kratak rok, nema potrebe za velikom nervozom. Nadam se da opozicija jeste definisala krug potencijalnih kandidata, da čekamo da se izabere kandidat koji bi najbolje odgovorio na izazove”, rekao je Pajtić.

I dodaje: “Radi se o osobi koja će ući u predsedničku kampanju uz svest da su veoma male šanse da u ovakvim uslovima pobedi aktuelnog predsednika Srbije, neće biti lako onome ko bude izašao”.

Ono što je, kaže, najvažnije je – da se najveći deo opozicije ujedinio. “Da postoji savez relevantnih stranaka i da neće biti mnogo osipanja glasova. Činjenica da su se političari u Srbiji oko nečega dogovorili podstaći će određeni broj apstinenata da na izbore i izađu”, naglasio je Pajtić.

Na pitanje kako je moguće da potencijalni kandidat ne treba da bude političar, Pajtić kaže:

“Radi se o objektivnim okolnostima, nemoguće je kritikovati ovaj režim a ne biti sanatizovan i stigmatizovan, vidimo šta se desilo Goranu Markoviću, Seki Sablić… Svako se bavi politikom na način da kritikuje Aleksandra Vučića i režim je već u značajnoj meri Čini se da ovaj režim samo stvara takav utisak da ne postoji niko ko bi mogao da zameni Vučića i SNS, jer kao uprkos svim manama, nema nikog boljeg od Vučića”, kaže.

Važno je, dodaje, da u trku uđe neko ko nije izranjavan, hendikapiran kampanjama protiv opozicionara, a čini se, kaže, da malo ima takvih među istaknutim političarima.

Govoreći o referendumu 16. januara, Pajtić kaže da su u pitanju “kozmetičke izmene”.

“Promena Ustava je kompleksno pitanje, a činjenica je da parlament koji nije legitiman ne može doneti, odnosno menjati postojeći Ustav, činjenica je da je hajdučka skupština izglasala amandmane koje donose kozmetičke izmene. To ne obećava ništa dobro, izostaje mnogo toga što je potrebno menjati, ili učvrstiti Ustavom”, zaključio je Pajtić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *