Klimatske promene

VESTI

Dilojt: Skoro sve svetske kompanije pogođene klimatskim promenama

SVET 28. jan. 202218:28
Podeli:
Foto: Shutterstock

Rukovodstva najvećih svetskih kompanija smatraju da su njihove kompanije već pogođene klimatskim promenama, pokazalo je istraživanje kompanije Dilojt (Deloitte) čiji su rezulatati danas objavljeni.

„Oko 97 odsto ispitanika tvrdi da su kompanije u svetu već pogođene promenom klime, a 79 odsto veruje da je svet stigao do kritične tačke kada mora da reaguje na klimatske promene“, naveo je Dilojt.

PROČITAJTE JOŠ:

To je, kako je navedeno, 20 odsto više u odnosu na istraživanje Dilojta koje je sprovedeno pre osam meseci, „što zahteva brzo delovanje“.

Dilojt je dopunio prethodna istraživanja, angažovanjem više od 2.000 izvršnih direktora iz 21 zemlje kako bi ispitao zabrinutost poslovnih lidera i kompanija i aktivnosti koje sprovode u vezi sa klimatskim promenama i održivosti.

Istraživanje je pokazalo da su 88 odsto anketiranih optimisti i smatraju da se neposrednom akcijom mogu ograničiti najgori efekti na planetu.

Dve trećine ispitanika reklo je da njihove organizacije koriste održivije materijale i povećavaju efikasnost korišćenja energije, a više od polovine usvojilo je energetski efikasne ili po klimu pogodnije mašine, tehnologije i opremu.

Većina kompanija planski smanjuje putovanje avionom i obučava zaposlene o aktivnostima u vezi sa klimom akcijama i njihovom uticaju.

„Međutim, manje je verovatno da će kompanije sprovesti aktivnosti koje pokazuju da su ugradile klimatska razmatranja u kulturu i da će više rukovodstvo da se saglasi i utiče na sprovođenje značajne transformacije“, navodi se u saopštenju Dilojta.

Bonus video: Pojedinim životinjskim vrstama preti izumiranje zbog klimatskih promena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *