Srijeda, veljača 01, 2023

Marinika za predsednika

Uncategorized
Pomaže li ili odmaže Mariniki Tepić to što je članica Stranka slobode i pravde čiji je lider jedan od najnapadanijih opozicionara

Tepić popularnija od Đilasa, ali deli sudbinu opozicije

Tepić popularnija od Đilasa, ali deli sudbinu opozicije 1Foto: FoNet/ Milica Vućković

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, iako deli sudbinu čitave opozicije o kojoj birači nemaju pozitivno mišljenje, ipak ima veću popularnost od stranke kojoj pripada i njenog lidera Dragana Đilasa.

Ukoliko reši da se kandiduje za predsednicu države, otežavajući faktor bi mogao da joj bude i to što je prepoznata kao pripadnica građanske opozicije, a da bi se osvojio većinski deo birača potrebno je da imate glasače i sa građanske i sa nacionalne strane, kažu sagovonici Danasa koje smo pitali da li Tepić pripadnost stranci otežava ili olakšava bavljenje politikom i kako utiče na eventualnu predsedničku kandidaturu, o kojoj ona trenutno ne razmišlja.

Tepić je najpopularnija i za mnoge najhrabrija opoziciona političarka koja otkriva afere vlasti, insistira na njihovom razrešavanju i zbog toga trpi napade predstavnika vlasti i medija bliskih režimu.

Ona je i najbliža saradnica Dragana Đilasa, koji je jedan od najnapadanijih opozicionara, čiji je imidž zbog toga znatno narušen.

Nije zato ni čudno što je ona izbila u prvi plan.

Pa se postavlja pitanje da li bi njena stranačka pripadnost mogla da utiče i na njen imidž.

U Demostatu nam je rečeno da Tepić ima veću popularnost od stranke kojoj pripada i da joj hendikep može biti slabiji rejting lidera SSP od njenog.

U ovoj agenciji kažu da bi, ukoliko Tapić odluči da se kandiduje za neku od funkcija, najbolje bilo da bude kandidatkinja udružene opozicije upravo zbog hedikepa koji ima.

Jer bi to, kako objašjavaju, došlo do izražaja ukoliko bi bila kandidtkinja samo SSP, stranke kojoj pripada.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, pak navodi da joj je, više od toga, otežavajuća okonost imidž koji ima, budući da je prepoznata kao pripadnica građanske opcije, ko se nije stideo da iskaže svoj stav o Srebrenici i ostalim osetljivim temama za društvo kakvo je naše.

– Ona je kroz celu svoju karijeru tako nastupala i danas to ne krije. A Stranka slobode i pravde i Dragan Đilas imaju prefiks građanskog, ali vrlo često on i njegovi saradnici imaju izraženu dozu nacinalnog, što je možda malo u suprotnosti sa onim što birači Marinike Tepić očekuju od nje. S druge strane, nisam siguran koliko bi se nekom ko se iz nacionalnih razloga opredelio za opoziciju dopalo to što govori Tepić, osim afera koje nemaju nacionani predznak– ukazuje Pejić.

Prema njegovim rečima, osvojio većinski deo birača potrebno je da imate glasače i sa jedne i sa druge strane.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesid-a smatra da je pogrešan narativ da neko treba da izbegava političke stranke i da se biračima šalje poruka kako su političke stranke problem.

– Političke stranke su deo rešenja za osnaživanje političkog života, a ne problem. Marinika Tepić je političarka, članica stranke (bila je to i u prošlosti), u stranci je doživela popularnost i ispred stranke treba i da se kandiduje. Ja ne bih rekao da je njoj problem stranka, ali je njoj i svima drugima u opoziciji problem jedan dugo negovani i podržavani anti-stranački pa i anti-politički narativ u opozicionom delu javnosti („svi su isti“, „svi su loši“). Taj narativ je čak podgrejavan i od nekih pripadnika opozicije, neki su na tome i profitirali u kratkom roku, što je dovelo do situacije u kojoj javnost očekuje da se politikom bave neka nova lica, javne ličnosti što nije uobičajeno. To je podiglo politički cinizam i nepoverenje u opozicione aktere koji sada moraju da se izbore sa tim jer je percepcija opozicije od strane birača po sistemu spojenih sudova – kaže on za naš list.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju, Marinika Tepić deli sudbinu sa čitavom opozicijom a percepcija opozicije generalno uzev nije pozitivna, niti opozicija ima visoke rejtinge. Kako zaključuje, i percepcija i rejtinzi su promenljiva kategorija i to treba da bude posao svih političara.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Ako smo iole pametni onda svi uz Mariniku. Ako nismo onda nismo bolje od ove pošasti ni zaslužili!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares