Maske su opasne za divlje životinje

Uncategorized

Secite gumicu kad bacite masku, ne davite divlje životinje

Brojna svetska udruženja za zaštitu prirode uputila su upozorenje da je neophodno iseći gumicu na zaštitnim maskama pre bacanja jer one predstavljaju opasnost za brojne divlje životinje. Apelu se pridružio i Veterinarski fakultet u Zagrebu.

Zaštitne maske za jednokratnu upotrebu su postale deo naše svakodnevice i štite nas od infekcije koronavirusom, ali posle brojnih slučajeva divljih životinja koje su pronađene zarobljene u odbačenim maskama, svetske organizacije za zaštitu prirode su na društvenim mrežama pokrenule akciju „Seci gumicu“ (Snip The Straps).

Ne zaboravite da isečete gumicu

Ne zaboravite da isečete gumicu

Ovom apelu se pridružio i Veterinarski fakultet u Zagrebu koji u objavi na svojoj stranici na Fejsbuku navodi da su od početka pandemije kovida 19 do danas, od odbačenih maski postradale brojne ptice, ribe, slepi miševi, lisice, ježeve, rakovi i hobotnice zapetljane u gumice maski za lice ili u lateks rukavice.

„Zapetljavanje može da uzrokuje akutne i hronične posledice. Pod akutnim se podrazumevaju direktna smrt utapanjem ili gušenjem, dok se u hronične posledice ubrajaju iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što na kraju, takođe, može dovesti do uginuća životinje“, navodi se u apelu.

Zato se pozivaju građani da pre bacanja maske obavezno iseku gumicu i bace masku na za to predviđeno mesto.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *