Subota, siječanj 28, 2023

Nikola Samardžić

Uncategorized

Pacovski kanali

Pacovski kanali 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Avganistanski predsednik završio je, s počastima, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je sklonio plen koje je mogao steći narko-trafikingom ili pljačkom budžeta SAD.

Emirati su jedna od centrala korupcije, pljačke, reketiranja i političkog nasilja čiji je simbol Vučićev kulovski Beograd na vodi. Neuspeh SAD da u toku dvadeset godina postave osnove sekularne vladavine prava u AVganistanu odocnelo je podsećanje kako je Srbija ponovo završila u radikalskom blatu.

Plen trećerazrednih ruskih agenata i kriminalnih korporacija kineske države, trenutno najveće pretnje svetskom miru, deponija najprizemnijih političkih ideja i pozornica Vučićevih partijskih i paradržavnih karikatura. Avganistan i Srbija paradigme su krize zapadnog sveta koji je, u ličnom smislu nezainteresovan za javnu politiku, sudbinu predao populistima i posredno biranim birokratama, pospanim, nekad i vidno dementnim.

Iskustvo iz Avganistana dragoceno je svedočanstvo o spregama diplomatije i lokalne korupcije. Povlačenje iz Avganistana možda će doprineti da SAD obrate više pažnje na EU koja još uvek nema objedinjene strateške kapacitete bez kojih nije u stanju da vodi spoljnu politiku. EU je uspela da samo delimično dubinski, suštinski, integriše Istočnu Evropu, a u bivšoj Jugoslaviji se zaustavi na nekadašnjim granicama Austrije i Venecije iz vremena pre Napoleona.

Jedna od najodgovornijih za pasivnost EU u vremenu Putinove agresije na Ukrajinu, tada visoka predstavnica za spoljnu poliku i bezbednost, Federika Mogerini nagrađena je funkcijom rektorke Evropskog koledža u Brižu, koji polovinom finansira Evropska komisija, iako nema kvalifikacije za akademsku karijeru.

U toku njenog mandata odigrao se populistički udar na jedinstvo EU koji su predvodile države Višegradske grupe, uz koordinaciju s ruskim službama i prljavim kapitalom, koji je stizao do Londona. Njen poverenik Sem Fabrici završava diplomatsku misiju u Beogradu pred svakodnevnim korupcionaškim aferama i vestima o spregama pojedinaca iz vlasti sa organizovanim kriminalom, ali tako da, u zoni odgovornosti EU, sve prolazi bez odjeka i sankcija.

Trampova zasluga bio je njegov uspeh da krizu liberalnih vrednosti, institucija i demokratskih praksi sroza do komičnog, nekad i sramnog apsurda. Kina je unela u ustav korupcionaški projekat Pojas i put, koji počinje ekonomijom, a završava politikom. Scene iz Avganistana su nesporno potresnije od onih iz Hong Konga čiji je pad jednak ruskoj agresiji na Ukrajinu u smislu sistemskih posledica i vrednosnih načela.

Kad Kina preti Tajvanu saučestvuju i Srbija i države EU čiji su zvaničnici u koruptivnim odnosima s KP Kine. Na čijoj smo strani, to tome je nedavno izvestio predsednik Narodne skupštine koji je u Beogradu organizovao pregovore s talibanima pod pokroviteljstvom ruske diplomatije, lider partije koja je odgovorna za genocid u Srebrenici. Dolazak avganistanskih izbeglica u Albaniju i Severnu Makedoniju dovodi u pitanje Vučićev „mali Šengen“ koji propada već drugi put. Ionako nije imao nameru da otvara granice. A deponija gori, dok se svađa s Tviterom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares