Okupljanje dok Rio Tinto ne ode iz Srbije

Uncategorized

Protest

Održana trosatna blokada zbog Rio Tinta, demonstranti najavili dalje proteste

VESTI 03. jan. 202213:06 > 16:36141 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Nenad Mihajlović

Okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije i građani, udruženi protiv eksploatacije litijuma, blokirali su puteve od 13h do 16 u nekoliko mesta. Demonstranti su rekli da će blokade i protesti biti nastavljeni i narednog vikenda i da će biti radikalizovane. U Novom Sadu su krenuli u protestnu šetnju posle 14h, na raskrsnici Temerinske i Partizanske igrala se i odbojka, a protest je završen nešto pre 16h na Pozorišnom trgu. Aktivista Miran Pogačar u Novom Sadu pozvao je okupljene da se organizuju sledeće nedelje i odu u Loznicu. Došlo je do incidenta u Preljini, kada je jedan vozač automobila udario ženu koja je pokušala da spreči njegov prolazak. On kaže da je “nije udario, već samo pogurao”, ženi je Hitna ukazala pomoć i prevezena je u čačansku bolnicu. Do kratkotrajne blokade došlo je u Beogradu, kada je blokirana jedna strana autoputa, kod Gazele. Počela je nešto pre 13.30, dominirale su desničarske i antivakserske poruke i prekinuta je za oko 15 minuta. Našem reporteru okupljeni su rekli da su se “spontano organizovali”. “Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja”, rekao je za N1 jedan od okupljenih, koji je na blokade u Brezjaku kod Loznice došao iz Rekovca, gde nije bilo nikakvih problema, a demonstranti su blokirali put uz muziku, čaj i vino. Protest u Šapcu završen je oko 14h, više je bilo nekih drugih poruka nego ekoloških, javio je reporter N1. Uniformisane policije, kako javljaju naši reporteri, nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Naši reporteri pratili su blokade u Šapcu, Novom Sadu, Preljini, Brezjaku i Beogradu.

Grupa od oko 100 ljudi blokirala je saobraćaj iz pravca Novog Beograda ka starom delu grada, noseći transparent na kom su bile ispisane poruke desničarskog karaktera i nije delovalo da imaju bilo kakve veze sa ekološkim protestima s kraja prošle godine, javlja reporter N1. Okupljeni su rekli da se nisu organizovali, da su došli spontano i da ne predstavljaju bilo koju formalnu organizaciju.

Saobraćaj je ubrzo normalizovan. Na licu mesta nije bilo incidenata osim sporadičnih rasprava sa ljudima iz zaustavljenih vozila. Okupljeni su nosili i nacionalističke, ali i antikovid, anti-NATO poruke, navode reporteri N1.

U Brezjaku blokiran put „zahvaljujući izjavama predsednika“

U Brezjaku kod Valjeva blokiran je put Loznica – Valjevo. Sve je proteklo u miru, služila se kafa i vino koji su doneli građani Rekovca koji su se pridružili protestu u ovom mestu između Valjeva i Loznice. Puštali su muziku, u jednom trenutku su zaigrali i kolo, a propuštani su oni koji su hitno moraju da prođu. Blokada je završena u 16, a saobraćaj je ubrzo normalizovan, javlja reporter Nove S.

Kako javlja naš reporter, na tom mestu nije bilo nikakvih problema, jedna žena je pokušala da prođe, ali kada je saznala zbog čega je blokirana ulica, rekla je da se sa tim slaže i odustala. „Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja“, rekao je za N1 jedan od okupljenih, koji je na blokade došao iz Rekovca u Brezjak, navodeći da je naša zemlja mala za tolika planirana istraživanja i iskopavanja.

Na protestu tamo je bio i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je rekao da ova agonija mora da se prekine i da će nastaviti da se okupljaju dok Rio Tinto ne ode iz Srbije. „Srbija planira da se preore, da se isisa sve štpo vredi, da oni idu punih džepova, a nama da ostave cijanid i sumpornu kiselinu“, rekao je.

Advokat Dušan Filipović je istakao na skupu u Brezjaku da su netačne tvrdnje da će naša država dugovati jednu milijardu evra ukoliko kompaniju Rio Tinto odlučimo da „izbacimo“ iz zemlje. „Tužno je koliko nas lažu ovih dana kada kažu da dugujemo. Znaju i cifru koliko dugujemo. Kažu – jednu milijardu! Šta je ta jedna milijarda naspram 600 miliona koje ste platili za prenos utakmice Engleske (Premijer) lige? Ovaj narod vredi više od jedne milijarde“, dodao je.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *