Opasni crnogorski zapleti

Uncategorized

„Vijesti“: Pozivnice za ustoličenje mitropolita ne važe

Region 31. avg. 202120:332 komentara
Podeli:
Izvor: Tamara Marković/Nova.rs

Pozivnice upućene za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju su povučene nakon odluke da se ono održi samo u prisustvu sveštenstva, javljaju “Vijesti” pozivajući se na Mitropoliju.

Povezane vesti

Predsednik Nove Andrija Mandić je za beogradske medije rekao da će lideri i poslanici Demokratskog fronta prisustvovati ustoličenju na Cetinju i da su dobili pozivnicu od mitropolita. Za „TV Vijesti“ je iz Mitropolije rečeno da su te pozivnice upućene pre konačne odluke da se ustoličenje održi samo uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih opština.

Događaj u Cetinjskom manastiru je 5. septembra, dok je zbog njega paralelno u tom gradu zakazan protest koji nije prijavljen policiji, navode „Vijesti“. U ponedeljak su nakon lidera DPS-a Mila Đukanovića i poslanici te partije potvrdili učešće. Istovemeno bivši premijer Duško Marković (DPS) pozvao je na donošenje rezolucije o građanskom miru, koju je podržao SDP.

Nova.rs objavila je da predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, neće prisustvovati ustoličenju.

Vučiću je, navodno, iz Patrijaršije sugerisano da na Cetinje ne bi trebalo da ide kako njegovo prisustvo ne bi dodatno podgrevalo situaciju i kako bi obred ustoličenja zadržao isključivo verski karakter.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *