Opširan izveštaj iz Izraela

Uncategorized

Netanjahu: U toku akcija odvraćanja protiv Hamasa; Izrael: Hamas promašio cilj, nastradala porodica Palestinaca

TEL AVIV –

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da Izrael trenutno sprovodi akciju odvraćanja protiv Hamasa u Gazi i da ne isključuje druge mogućnosti i dalju eskalaciju sukoba.

Na sastanku sa stranim ambasadorima danas je Netanjahu rekao da su izraelske snage trenutno angažovane na akciji snažnog odvraćanja snaga Hamasa, ali da se trenutno ne mogu isključiti i druge mogućnosti poput zauzimanja teritorije na kojima su palestinski militanti, prenosi AP.

Izraelski premijer je poručio i da se Izrael nada da će brzo uspostaviti primirje i da čini sve da se izbegnu civilne žrtve.

Izrael je izveo stotine vazdušnih napada na ciljeve Palestinaca u Gazi otkako je početkom ovog meseca izbio sukob dve strane, a Hamas i drugi militanti ispalili su više od 3.700 raketa na Izrael.

gaza,izrael,palestina

Izvor: Tanjug (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Do sada 229 žrtava

Sukobi Izraela i Palestinaca nastavili su se danas vazdušnim udarima na Pojas Gaze, u kojima je poginulo šest osoba i uzvratnim raketnim napadima Hamasa, uprkos međunarodnim pozivima da se okonča više od nedelju dana borbi.

Medicinski zvaničnici Gaze saopštili su da u poslednjim napadima izraelskih snaga poginulo šest osoba,a da je od početka borbi 10. maja ubijeno 219 Palestinaca, uključujući 63 dece i više od 1.530 ranjenih osoba, prenosi Rojters.

Hamas i Islamski džihad potvrdili su smrt 20 svojih pripadnika, a izraelske vlasti tvrde da je taj broj najmanje 130, dok je zavnično potvrđeno 12 poginulih u Izraelu, uključujući dvoje dece.

Vanredni sastanak u Kairu povodom nemira u Gazi

Parlament Arapske lige sazvao je vanredni sastanak u Kairu kako bi izrazio solidarnost sa Palestincima i osudio izraelske udare na pojas Gaze, saopšteno je danas.

Oni koji su prisustvovali današnjem sastanku nosili su tradicionalne palestinske crno-bele marame u znak podrške, naveo je AP.

“Mi smo pred kolonizacijom naroda koji živi pod državom aparthejda i okupacionom vladom koja sistematski praktikuje etničko čišćenje”, izjavio je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gajt.

Drugi su takođe kritikovali Izrael, a predsednik arapskog parlamenta Adel Al-Asoumi optužio je Izrael za ”ratne zločine i potpune zločine protiv čovečnosti”.

U televizijskom govoru, palestinski predsednik Mahmud Abas obratio se arapskim delegatima, nazivajući Jerusalim ”suštinom palestinskog nacionalnog identiteta”i dodavši da bez toga neće biti mira, bezbednosti, stabilnosti i dogovora.

Rakete su danas takođe lansirane i sa palestinskih položaja,a sirene su se oglasile u primorskom gradu Ašdodu, južno od Tel Aviva, i u naseljima blizu granice s Gazom, ali nije bilo izveštaja o šteti ili povređenim osobama.

U sukobima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali na protestima jedan Palestinac je ubijen i više od 70 ranjeno, od toga 16 vatrenim oružjem, a stotine njih bacalo je kamenje na izraelske kontrolne punktove gde su dva vojnika povređena.

Velike grupe Palestinaca okupile su se i u Nablusu, Vitlajemu, Hebronu i drugim gradovima na Zapadnoj obali.

U Jerusalimu je policija rasporedila vodene topove u blizini naselja Šeik Džara, gde se palestinske porodice suočavaju sa proterivanjem iz domova u kojima žive od 1950-ih.

Pretnja ovim iseljavanjem ključni je faktor porasta tenzija u gradu tokom poslednjih sedmica koji su narasli do otvorenih sukoba dve strane koje su ušle u deveti dan.

Izrael ponovo gađao mrežu tunela Hamasa

Portparol izraelske vojske Hidaj Zilberman izjavio je da je vojska sinoć izvela još jednu fazu sistematskog gađanja Hamasove mreže tunela u Pojasu Gaze.

Zilberman je rekao da su 52 aviona bacila 122 bombe za 25 minuta na oko 40 podzemnih ciljeva, koji su deo sistema tunela dugog 12 kilometara, piše Tajms of Izrael.

Među metama su i lokacije za skladištenje oružja i komandni centar.

Procenjuje da je ubijeno najmanje 10 članova Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Izraelska vojska je saopštila da je u poslednjih 12 sati iz Pojasa Gaze lansirano oko 50 raketa.

Izrael: Hamas promašio cilj, nastradala porodica Palestinaca

Predstavnik izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Konrikus izjavio je danas da je “misteriozna eksplozija” u kojoj je prvog dana sukoba poginulo osam članova jedne palestinske porodice, zapravo palestinska raketa koja je promašila cilj, a ne izraelski raketni udar.

Potpukovnik Konrikus tvrdi da je raketa ispaljena iz Gaze i da je eksplodirala u Gazi, navodeći da su tada poginuli “skoro svi članovi jedne palestinske porodice”, preneo je AP.

Jedan visoki oficir izraelske vojske, koji je zahtevao anonimnost, danas je izjavio da je otvorena istraga o ovom slučaju i dodao da izraelska avijacija nije dejstvovala na područje Beit Hanun gde se dogodila ova smrtonosna eksplozija.

On je istakao da je oko 700 raketa palestinskog Hamasa, otprilike jedna petina ukupnog broja ispaljenih raketa, promašila ciljeve u Izraelu i eksplodirala u samoj Gazi, ne navodeći koliko je Palestinaca stradalo u tim eksplozijama.

U dosadašnjim izraelskim napadima poginulo je 219 Palestinaca, među njima 63 dece i 36 žena, a 1.530 ljudi ranjeno, navodi se u saopštenju ministarstva zdravstva u Gazi, ali nema podataka koliko je pripadnika Hamasa među poginulima.

Izraelski zvaničnici tvrde da je Hamas odgovoran za pogibije civila, jer svoje raketne napade izvodi iz stambenih četvrti i ističu da je u Izraelu poginulo 12 ljudi, od kojih 10 od raketnih udara na naseljena mesta.

Liban lansirao rakete, Izrael odgovorio artiljerijskom vatrom

Izrael je danas otvorio artiljerijsku vatru na ciljeve u Libanu nakon što su na Izrael lansirane četiri rakete sa libanske teritorije, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska raketna odbrana presrela je jednu od raketa, a ostale su najverovatnije pale na otvorene površine, navela je vojska, preneo je Rojters.

Zbog ispaljivanja raketa čule su se sirene za vazdušni napad u severnom izraelskom gradu Haifi i područjima na istoku Izraela.

Bezbednosni izvori u Libanu potvrdili su da su lansirane četiri rakete prema Izraelu iz sela Sedikine, u regionu libanskog južnog primorskog grada Tira.

Nije bilo odmah jasno ko je ispalio rakete i nema izveštaja o pričinjenoj šteti ni na jednoj strani.

Ovo je treći raketni incident iz Libana od početka neprijateljstva između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi koji su počeli 10. maja.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

sara 19. 05. 2021. | 09:26
Pravoslavne sam vere, ali kao čovek osuđujem ono što radi Izrael koji je uvek pod zaštitom Amerike!!!. Toliko mnogo nedužnih civila strada, najviše na palestinskoj strani koji su i starosedeoci na toj teritoriji!!!.

0

0

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *