Orasi smanjuju upale u telu

Uncategorized

Novo istraživanje pokazalo da orasi smanjuju upale u telu

ZDRAVLJE 23. maj. 202117:30 > 17:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Orašasti plodovi su na osnovu mnogih istraživanja i dalje vrlo korisni za naše zdravlje. Oni poboljšavaju zdravlje creva i srca, usporavaju starenje, a novo istraživanje tvrdi da konzumiranje oraha smanjuje upalu.

U izveštaju objavljenom u časopisu „American College of Cardiology“, istraživači su pokušali da utvrde kako je na upalne biomarkere uticala ishrana obogaćena orasima.

Izvorna studija pod nazivom Orasi i zdravo starenje (WAHA) prvi put je objavljena pre osam godina.

POVEZANE VESTI

Nova procena otkrila je da je svakodnevno uključivanje oraha u vaše obroke povezano sa smanjenjem upala. Tokom dvogodišnjeg perioda, studija je praćena uzorkom grupe od oko 700 ljudi u starosti između 63 i 79 godina u pogledu kognitivnog zdravlja među ostalim markerima starenja.

Iako se ne smatraju nužno grickalicama poput badema ili indijskih oraha, orah ima mnogo hranljivih sastojaka,zapravo, orasi mogu da se svrstaju među najzdravije orašaste plodove.

Sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA), koja ima ulogu u radu mozga, pokazalo se i da pomaže u zaštiti od bolesti srca i smanjenju upala u telu, piše Mind Body Green.

Iako su učesnici ovog istraživanja dobijali orahe kao međuobrok, možete ih dodavati u svoja omiljena jela zbog dodatnih hranljivih sastojaka.

Orahe može jesti samostalno ali ih možete dodati u salatu od voća ili od povrća. Takođe ih možete dodati i u kaše za doručak.

Ovi orašasti plodovi su odličan dodatak pesto sosu, ajvaru, raznim slanim i slatkim namazima i naravno desertima.

 

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *