Povećana efikasnost solarnih ćelija

Uncategorized

Premašen teorijski maksimum efikasnosti silicijumskih solarnih ćelija

Tandemske solarne ćelije nastale kombinacijom silicujuma i perovskita postigle su efikasnost od 29,52% saopštili su iz kompanije OxfordPV

19/08/2021 autorka: Milica Simonović 0
Uzbudljive vesti iz oblasti čistih energetskih tehnologija nam stižu iz kompanije Oxford PV, koja je uspela da dostigne novu, rekordnu efikasnost solarnih ćelija od 29,52 odsto, kombinacijom konvencionalnog silicijuma i poluprovodnika koji nosi naziv po ruskom mineralogu, Lavu Aleksejeviču Perovskom, perovskita. Zaposleni istraživači ove kompanije u studiji, objavljenoj u utorak u naučnom časopisu Applied Physics Letters, opisuju kako su sparivanjem ova dva materijala u takozvanu tandemsku ćeliju prevazišli teorijski maksimum efikasnosti silicijumskih solarnih ćelija od 26 odsto.

Efikasnost komercijalnih solarnih panela koji su napravljeni od kristalnog silicijuma se danas kreće od 15 do 22 odsto, a sa brzim razvojem ove tehnologije, sve se brže približava pomenutom teorijskom maksimumu. Razvoj i unapređenje tehnologija obljivih izvora energije veoma je važan korak ka postizanju ciljeva postavljenim Pariskim sporazumom, zbog čega Oxford PV već sedam godina radi na pronalaženju rešenja za prelaženje teorijskog maksimuma efikasnosti solarnih ćelija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ispostavilo se da rešenje leži u perovskitu. Perovskitma se danas zapravo naziva grupa sintetskih jedinjenja koja imaju istu kristalnu strukturu kao kalcijum titoksid, prirodni perovskit. Laboratorijskom modifikacijom prirodnog perovskita postiže se izvanredna mogućnost apsorpcije sunčeve svetlosti. Jedan sloj tankog filma perovskita, debljine oko 300 nanometara, u teoriji bi mogao da postigne efikasnost od skoro 33 odsto.

„Smatramo da je perovskit savršeni partner za tandemski sistem sa silicijumom”, rekla je u saopštenju, na zvaničnom veb-sajtu kompanije, autorka studije, Laura Miranda Perez. Naime, dok silicijum apsorbuje crvenu svetlost vidljivog spektra, perovskit apsorbuje plavu, čime tandem postiže veću efikasnost nego svaki materijal zasebno. Dodatna pogodnost perovskita se ogleda u tome što se, za razliku od silicijumskih ćelija, mogu napraviti na niskoj temperaturi, uz značajno manji utrošak energije, pomoću jeftinih i lako dostupnih supstanci.

Kompanije Oxford PV uspela je da dostigne rekordnu efikasnost solarnih ćelija od 29,52 odsto, kombinacijom konvencionalnog silicijuma i perovskita

„Želimo da pomognemo ljudima da bolje razumeju ogromni potencijal perovskit-silicijumske tandemske tehnologije da poveća efikasnost solarnih ćelija i pomogne svetu da dostigne ciljeve proizvodnje održive energije za sve”, kaže Perez. Oxford PV uskoro planira i pokretanje industrijske linijske proizvodnje perovskit-silicijumskih tandemskih solarnih ćelija u Brandenburgu, u Nemačkoj.

Više o tome zašto perovskit omogućava unapređen je postojeće tehnologije proizvodnje solarnih ćelija pročitajte u našem posebnom članku u kojem smo se bavili ovom temom.

Budućnost energije: Visokoefikasne solarne ćelije u spreju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *