Četvrtak, veljača 02, 2023

PRODOR U XXI VEK

Uncategorized

Ubistvo Brisa Tatona

Ubistvo Brisa Tatona 1Foto: Ana Blažić Pavlović

EU i SAD su na putanji oporavka, pre svega zahvaljujući otvaranju ključnih pitanja u domenima globalnih odnosa, bezbednosti, unutrašnjeg nasilja i društvene kohezije.

Podrazumevajući političku primenu vrednosnih načela. Zapadni svet jedini je segment globalne zajednice koji je u stanju da se obračuna s pandemijom. Berze su u novoj fazi oporavka. U Srbiji sve suprotno.

Ako je vlast u krizi, panici i histeriji, to stanje, koje je i mentalno, traje od prošlogodišnjih protesta.

Tada se predsednik Vučić vratio na primenu nasilja, istog na koje je NATO odgovorio 1999. kad je bio ministar u zločinačkoj vladi Mirka Marjanovića. Nakon uspeha mirnog protesta koji ga je odvratio od novog zatvaranja, poslao je na Skupštinu državne huligane.

U danima koji su usledili policija je mlatila demonstrante bez razlike. Vučić je mogao da uživa dok je slušao poruke koje su se izvikivale, iste one koje su definisali stavovi javnih i tajnih lidera prethodnih protesta „Pet miliona“.

Prošlog leta postalo je jasno, da je u potpunosti radikalizovao društvo, koje je u celini sveo na svoju političku meru. Skupštinu je napunio botovima pre svega u nameri da obesmisli sve demokratske institucije i procedure, i da vređa koga stigne.

Ušao je u sukob sa svim vitalnim društvenim snagama u sferama vladavine prava, radnih odnosa, zaštite životne sredine, urbanog razvoja, kulture i nekulture, slobodnog tržišta. Ali je kriza vlasti i dalje kriza bez političke alternative.

Tako će biti sve dok opozicija bude delila njegove osnovne poglede na svet.

Trenutno stanje je i posledica međunarodne izolacije. Srbija je samo tamna fleka na mapi evropske civilizacije. Mađarska, koja zvanično podržava Vučićev oslonac na Rusiju i Kinu, nije sila koja će presudno uticati na budućnost evropske zajednice.

Režim u Beogradu postao je ponovo međunarodni problem ponovljenim maltretiranjem crnogorske poslanice Draginje Vuksanović Stanković na beogradskom aerodromu koji je u koncesiji francuske kompanije, i puštanjem na slobodu ubice Brisa Tatona, koje je smišljeno kako bi se nasilje vratilo na tribine i ulice, a ne na zasnovanoj proceni da će se osuđenik ponašati normalno.

Pitanje je i dokle će američka administracija tolerisati zvaničnu aboliciju ratnih zločina i zločinaca, narušavanje regionalne bezbednosti, a pre svega, možda, sistemsku korupciju i trgovinu narkoticima, aktivnosti koje se izlivaju u velikim graditeljskim poduhvatima koji su Beograd sveli na jedan lični, intimni džiberaj.

Sve vlade od 2004. do 2012. su svojim antievropskim stavovima, narušavanjem institucija i faktičkim izolacionizmom pripremile teren za povratak radikalske politike koju je naročito negovao Tadićev medijski koncern.

Debela većina uverena je da se EU raspada, i da „nas neće“, i da je vrhunac patriotizma na Vembliju psovati Engleze, time poštujući najvažnije Pašićevo zaveštanje. Nije opozicija Vučiću ona koja će ponoviti njegov stav o Srebrenici, tamo gde je suština naših ogrešenja i zabluda.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. „da je vrhunac patriotizma na Vembliju psovati Engleze“
    Ko zaista smatra da je ovo patriotizam? Jeste li vi pri sebi?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares