Subota, siječanj 28, 2023

Razlog da Engleska ima mladog i modernog kralja?

Uncategorized

Životna sredina i princ Vilijam: „Spašavanje Zemlje je prioritet u odnosu na svemirski turizam“

Undated handout photo issued by Kensington Palace of the Duke of Cambridge with Adam Fleming recording an appearance on BBC Newscast at Kensington Palace, London

KENSINGTON PALACE via PA

Britanski princ Vilijam rekao je da bi preduzetnici akcenat trebalo da stave na spasavanje Zemlje, umesto na svemirski turizam.

Vojvoda od Kembridža rekao je da bi veliki umovi trebalo da „pokušavaju da poprave ovu planetu, a ne da traže sledeće mesto za život“.

On je takođe upozorio na rast „anksioznosti zbog klimatskih promena“ među mlađim generacijama.

Princ Vilijam je govorio za BBC Njuzkast uoči dodele prve nagrade Ertšot (Earthshot), namenjene onima koji pokušavaju da spasu planetu.

Ime Ertšot je odabrano da podseća na Munšot (Moonshot), ogroman američki projekat slanja prvog čoveka na Mesec šezdesetih godina prošlog veka, dok je predsednik Sjedinjenih Američkih Država bio Džon F. Kenedi.

„Potrebno je da su najveći svetski umovi usmereni na pokušaje da očuvaju ovu planetu, a ne na pronalaženje narednog mesta za život“, rekao je princ Vilijam komentarišući svemirsku trku i nastojanju da se promoviše ova vrsta turizma.

Dodaje da je ključno da čovečanstvo pažnju usmeri na Zemlju, a ne da odustane i ode u svemir kako bi došlo do rešenja za budućnost.

Holivudski glumac Vilijam Šatner, polovinom oktobra je postao najstariji čovek koji je otišao u svemir, nakon što je poleteo u suborbitalnoj kapsuli kompanije Blu oridžin, koju je osmislio milijarder i osnivač Amazona Džef Bezos.

Preduzetnici Ričard Brenson i Ilon Mask takođe razrađuju posao vezan za svemir.

Princ Vilijam je za Njuzkast naveo da „ga uopšte ne privlači“ da se vine do svemira i osvrnuo se na zagađenje koje svemirski letovi proizvode.

Novinar BBC-ja Adam Fleming i princ Vilijam u podkastu Njuzkest

KENSINGTON PALACE
Novinar BBC-ja Adam Fleming i princ Vilijam u podkastu Njuzkast

Upozorio je da „raste anksioznost zbog klimatskih promena“ među mladim ljudima čija je „budućnost ugrožena“.

„To je veoma uznemirujuće i izaziva anksioznost“, rekao je princ.

On je, kao otac troje dece, poručio odraslima da se „sete koliko im je značilo da budu na otvorenom i šta oduzimamo budućim generacijama“.

Vilijam je, takođe, rekao da je njegov otac, princ Čarls, „prošao loše“ kada je upozoravao na klimatske promene.

Dodao je da je to bio „težak put za njega“.

Naveo je da je Čarls bio inspirisan ocem, pokojnim vojvodom od Edinburga, te da je „pričao o klimatskim promenama mnogo više i pre nego što je su drugi pomislili da je to tema“.

Vojvoda je dodao da bi „bila apsolutna katastrofa da princ Džordž (njegov najstariji sin) sedi ovde i priča“ o spasavanju planete za 30 godina.

Imena pet dobitnika nagrade Ertšot biće objavljena na ceremoniji koja će se održati kasnije ovog mesa, a svaki od njih će dobiti po milion funti.


Zašto je ovaj momak namerno bacio 4.000 flaša u reku:

Zašto je ovaj momak namerno bacio 4.000 flaša u reku
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Kako je prerađena hrana postala toliko nezdrava 12

Kako je prerađena hrana postala toliko nezdrava

Kevin Twomey/Getty Images Od trenutka kada je neko inovativno ljudsko biće odlučilo da ispeče meso na vatri pre najmanje 400.000 godina, pa sve do rođenja poljoprivrede, pre nekih 10-15.000 godina, ljudi su prerađivali hranu. Naši preci su fermentisali (proces vrlo bitan za alkoholne i mlečne proizvode), mleli i pekli (hleb i testenine) i učili kako […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares