Subota, siječanj 28, 2023

Režiser Goran Marković

Uncategorized

Marković: UO Filmskog centra Srbiji i Trivan „staljinistički“ odbili projekte Dragojevića, Žilnika i moj

Marković: UO Filmskog centra Srbiji i Trivan "staljinistički" odbili projekte Dragojevića, Žilnika i moj 1Goran Marković Foto: Stanislav Milojković

Potpuno neshvatljivo rešenje Upravnog odbora Filmskog centra Srbije doneto je bez obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta, ocenio je režiser Goran Marković nakon odluke da UO FCS ne podrži već odobrene projekte Srđana Dragojevića, Želimira Žilnika i njegov.

„Obaveštavam javnost da je Upravni odbor filmskog centra Srbije, na tipično staljinistički način, odbio da verifikuje odluku svoju veoma kompetentne komisije, sastavljene od Dekana FDU u Beogradu Miloša Pavlovića, dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniše Bokana, upravnika Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predsednika udruženja filmskih reditelja Srbije Milana Kneževića i dramaturškinje Biljane Maksić, da na javnom konkursu za eminintne filmske projekte podrži filmove Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Gorana Markovića“, naveo je Marković u otvorenom pismu u kom je predsednicu UO  Jelenu Trivan označio odgovornom.

Ovaj očigledno nezakoniti akt, vođen isključivo inkvizitorskim namerama režima da odstrani bilo koga ko nije njen sluga, uvodi nas u otvoreni teror i apsolutno uskraćivanje svih stvaralačkih sloboda, smatra Marković.

„Na javnoj sceni ostaju isključivo oni koji su spremni da veličaju tiranina a kritika negativnih pojava u društvu ostaje trajno zabranjena.          Imajući u vidu pod kakvom vlašću živimo ostaju nam dve opcije: da ćutimo ili da da se protiv ove napasti borimo svim raspoloživim sredstvima. Koliko shvatam, niko od vrednih umetnika u našoj zemlji nije više spreman da ćuti i ropće.“

Kako je dodao, priložena odluka Upravnog sama za sebe govori o kakvom aktu terora se u ovom slučaju radi.

Ukupna vrednos projekata „Škartovi“ Sršana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda ili barbarizam“ Želimira Žilnika je 70 miliona dinara.

U Odluci UO se navodi da Komisija predlaže projekte, a Upravni odbor odlučuje, te da je UO većinom glasova, izjašnjavajući se „za“ i „protov“ ova tri predloga odbio. Obrazloženja, kako navodi i Marković, nema.

Prema pravnom leku, trocija režisera mogu da se žale Ministarstvu kulture i informisanja 15 dana od objavljivanja odluke, uz plaćenu taksu od 490 dinara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares