Srijeda, veljača 01, 2023

Rio Tinto

Uncategorized

Rudnik Rio Tinta koji je doveo do građanskog rata se ponovo otvara posle 30 godina

Rudnik Panguna, koji se dok je bio u vlasništvu Rio Tinta našao u centru decenijama dugog građanskog rata između pobunjenika u Bogenvilu i snaga bezbednosti Papue Nove Gvineje (PNG), trebalo bi ponovo da bude otvoren posle više od 30 godina nakon što je bio primoran da se zatvori.

Kako prenosi Gardijan, predstavnici lokalnih zemljovlasnika i autonomne vlade Bogenvila (ABG) potpisali su na samitu u gradu Tunuru “zajedničku rezoluciju” čiji je cilj ponovno otvaranje ovog rudnika. Prilikom potpisivanja sporazuma, predsednik Bogenvila Ismael Toroama je naglasio da je za “novi Bogenvil” neophodno da sve strane “resetuju i refokusiraju svoje prioritete”.

“Rezolucija koja je potpisana označava početak novog poglavlja, u kojem će biti realizovana nezavisnost Bogenvila”, rekao je on. Panguna se smatra najvećim ekonomskim bogatsvom Bogenvila, čiji su prihodi od ključnog značaja za nezavisnost nacije, a procenjuje se da je, dok je bio u funkciji, on donosio oko dve petine BDP-a Papue Nove Gvineje.

Kako je najavljeno, detalji o ponovnom otvaranju će biti razmatrani na posebnim sastancima u narednom periodu, a predstavnici ministarstva za mineralne i energetske resurse autonomnog regiona će biti u kontaktu sa lokalnim zemljovlasnicima.

Najava ponovnog otvaranja rudnika je u fokus stavila pitanje koja će kompanija biti zadužena za rukovođenje rudnikom. Kako prenosi lokalni list Biznis adventidž PNG, iako su mnoge kompanije izrazile interesovanje, za potencijalnog favorita se smatra Bogenvil koper limited (BCL), kompanija koja je bila podružnica Rio Tinta u vreme kada je rudnk zatvoren 1989.

Rio Tinto se povukao iz ove kompanije u junu 2016, prebacivši svoj udeo u vlasništvu od 53,8 odsto na autonomnu vladu Bogenvila i nezavisnu državu Papua Nova Gvineja.

Panguna je nekada bio najveći i najprofitabilniji rudnik bakra i zlata na svetu, a procenjuje se da u njemu ima još oko 5,3 miliona tona bakra i 19,3 miliona unci zlata, što bi po sadašnjim cenama iznosilo preko 60 milijardi dolara vredne rezerve.

Usled sve većeg besa zajednice zbog štete koju je rudnik nanosio životnoj sredini i nejednake podele profita, lokalno stanovništvo je 1989. primoralo vlasnike da zatvore rudnik, digavši u vazduh dalekovode za snabdevanje rudnika strujom i sabotirajući operacije.

Vlada Papue Nove Gvineje je zbog toga poslala vojsku na svoje građane, kako bi ponovo bio otvoren rudnik u stranom vlasništvu, što je izazvalo krvav, decenijama dug rat, u kojem je život izgubilo 20.000 ljudi. Mirovni sporazum je konačno postignut 2001.

Kompanija Rio Tinto je prošlog jula, 32 godine nakon što je otišla sa ostrva Bogenvil, obećala da će finansirati nezavisnu procenu štete koju je životnoj sredini naneo rudnik Panguna.

Kompanija je ovo obećala u odgovor na zvaničnu žalbu koju su prethodno uložili lokalni stanovnici koji žive nizvodno od rudnika, a koji tvrde da preko milijardu tona otpada koji je iz Pangune bačen u reku Kaverong-Jaba i dalje ima katastrofalne posledice po životnu sredinu i ugrožava njihove živote.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares