Četvrtak, veljača 02, 2023

Samit za demokratiju

Uncategorized

Srbija, BiH i Kosovo nisu pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje Bajden

Srbija, BiH i Kosovo nisu pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje Bajden 1Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu pozvani na ovogodišnji Samit za demokratiju koji će organizovati američki predsednik Džozef Bajden.

Poziv za učešće dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, objavio je američki Politiko, pozivajući se na izvore.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije biće izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje poverljiv, jer Bajdenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su izneli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namene, navodi Politiko.

Koha.net je poslala pitanje Vladi u Prištini da potvrdi da li je Kosovo pozvano na ovaj Samit, ali još nije dobila odgovor.

Ambasada SAD u Prištini: Samit demokratije je inicijativa koja ne može da obuhvati sve partnere

Portparol američke ambasade u Prištini izjavio je danas da je Samit demokratije predsednika Džozefa Bajdena inicijativa koja ne može da obuhvati sve partnere, jer je cilj bio da se uključe demokratije sa raznolikom populacijom.

Kosovo nije pozvano da učestvuje na ovom samitu koji će biti održan virtuelno 9. i 10. decembra.

Portparol ambasade je za portal Gazetaexpress.com rekao da je „predsednički samit za demokratiju jedna od mnogih američkih inicijativa usmerenih na unapredjenje demokratije, borbi protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta“.

„Ne mogu svi partneri biti uključeni u ovu inicijativu. Cilj je bio da se okupi regionalna i socio-ekonomska grupa zemalja i jurisdikcija, koja uključuje demokratije sa dobrim osnovama, kao i nove demokratije sa različitim veličinama stanovništva, demografijom i lokacijama“, rekao je portparol ambasade.

Ponovio je da je predsednik Bajden u svom video obraćanju u avgustu naveo da je Kosovo napravilo ogroman napredak tokom dve decenije „izgradnjom regenerativne, multietničke demokratije“.

Portparol američke ambasade je naveo da SAD ostaju posvećeni radu sa Kosovom.

„Kao nepokolebljivi partneri Kosova, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene radu sa Kosovom na drugim forumima na unapređenju i jačanju demokratije, sprečavanju demokratske regresije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i borbi protiv korupcije kako bi dokazali da demokratije ispunjavaju potrebe naroda“.

Keljmendi: Najgora vest stavljanje Kosova u istu grupu sa Srbijom, BiH i Mađarskom

Generalni direktor Klan Kosova i jedan od najpoznatijih kosovskih novinara, Adriatik Keljmendi ocenio je danas da je najgora moguća vest „stavljanje Kosova u istu grupu sa Srbijom Aleksandra Vučića, BiH Milorada Dodika i Mađarskom Viktora Orbana“ i to tako što ni Kosovo nije pozvano na Samit demokratije koji organizuje američki predsednik Džo Bajden.

„Najgora vest o Kosovu desila se danas. Stavljanje Kosova od strane Bajdenove Amerike u grupu sa Vučićevom Srbijom, Dodikovom Bosnom i Orbanovom Madjarskom je najteži šamar koji možemo da dobijemo. Izostajanje poziva na Samit demokratije je odgovor Bele kuće na veliku spoljnopolitičku neodgovornost Kosova“, napisao je on.

Prema njegovom mišljenju, ako ovaj šamar Kosovo ne privede pameti, onda zaista ne zaslužujemo bolje – ostajemo poludržava/polušala, jedini bez vizne liberalizacije, bez članstva u medjunarodnim organizacijama, kopajući oči jedni drugima u geto bedi“, napisao je Keljmendi.

Prištinski mediji javljaju da pre nekoliko dana premijeru Aljbinu Kurtiju nije data američka viza, što je Vlada demantovala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares