Skandinavsko čudo

Uncategorized

Skandinavsko čudo – stanari ove zgrade se greju na sunce

Putovanja 25. avg. 202117:01
Podeli:
Turning torso zgrada Foto: Panthermedia / Profimedia

Pre desetak godina Malmo je od industrijskog grada počeo da dobija konture urbanog središta u kojem ne nedostaje sadržaja, događanja i zabave. Kruna renesanse grada na zapadu Švedske bila je izgradnja zakrivljene futurističke zgrade, prvog samoodrživog nebodera takve vrste na svetu.

Kada je otvorio svoja vrata, 2005. godine zakrivljeni Turning torso sa svojih 190 metara bio je najviši neboder u Skandinaviji, najviša stambena zgrada u EU i druga po visini u Evropi, piše Pun kufer.

Španskog arhitektu Santiaga Kalatravu nadahnula je mramorna skulptura zaokrenutog torza koja je i poslužila i kao inspiracija za ime nebodera.

Zgrada od 57 spratova podeljena je u devet delova koji se krive u visini. Pentagonalni spratovi kruže oko jezgra, oblikovanog poput betonske cevi, koju podupire čelični okvir.

Pročitajte još:

Kičma nebodera savija za 90 stepeni od prizemlja do vrha. Deo prostora odlazi na kancelarijske prostorije, a ostalo odlazi na 147 luksuznih stanova – od jednog do najviše pet na svakom spratu.

Turning torso je jedan od pionira samoodržive arhitekture, zbog čega je i zaslužio priznanja struke. Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vetra, ali i organskog otpada kojeg stanari odlažu na za to predviđeno mesto.

Neboder se sam pobrine za čak sto odsto energije koju stanari koriste za grejanje. Svi sigurnosni sistemi imaju rezervno napajanje, uključujući liftove i rasvetu, a s obzirom na dvostruki sistem teško je moguće da neko ostane bez vode, taman kad treba da se istušira i krene na posao.

***

Bonus video: Najmnogoljudniji gradovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *