Spermatozoidi opstali u svemiru

Uncategorized
СЛУШАЈТЕ SPUTNIK

Вирус корона

Броj оболелих:
173.747.330
Броj излечених:
111.689.359
Броj преминулих:
3.740.813
НАУКА

Преузмите краћи линк
Пратите нас

Иако се космичко зрачење већ дуго третира као једна од највећих препрека у покушајима човечанства да освоји свемир, ново откриће јапанских научника показује да би људи ипак могли да населе далеке планете.

Неизвесно је да ли ће људи моћи да стигну до Марса, али ако то учине, могли би да га населе, тврди група јапанских научника.

Према њиховој студији, која је објављена 11. јуна у часопису Science Advances, сперматозоиди миша која се налазили око три године на Међународној свемирској станици није оштећена космичким зрачењем.

Не само да су сперматозоиди миша били неоштећени, већ су их научници користили за успешно оплођивање јајних ћелија јајника миша на Земљи.

Мајке су родиле 168 здравих младунаца. Сви су имали нормалан изглед и није било абнормалности у генима.

У студији се прецизира да сперматозоиди сисара могу преживети у свемиру чак 200 година без оштећења ДНК.

“Резултати експеримената са зрачењем рендгенским зрацима на земљи показали су да сперматозоиси могу издржати до 30 ДНК гиразе. Лиофилизирана сперма може да произведе и следећу генерацију и када се озрачи до 30 ДНК геразе”, рекао је Саиака Вакаиама са Универзитета Јаманаши.

Научници наводе да ће даља истраживања још више појаснити ефекте зрачења на облике живота која проводе дуго времена у свемиру.

Прочитајте још:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *