Stejt department ohrabruje Kosovo i Srbiju

Uncategorized

Stejt department ohrabruje Kosovo i Srbiju da nastave moratorijum na pitanja priznavanja


ILUSTRACIJA: Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih država (Foto: Reuters/VOA graphic)
ILUSTRACIJA: Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih država (Foto: Reuters/VOA graphic)
Stejt department ohrabrio je Kosovo i Srbiju da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola na upit Glasa Amerike povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma potpisanog u američkoj prestonici.

Dve verzije dokumenta od šesnaest tačaka, za kosovsku i srpsku stranu, pre godinu dana u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali su aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti – tada glavni politički pregovarači dve strane.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru Glasu Amerike precizirao i da će Sjedinjene Države nastaviti saradnju sa Srbijom i Kosovom u ispunjavanju obaveza podržavajući, kako je ustvrdio, cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa.

Predsednik Tramp na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ekonomskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Avdulahom Hotijem. (Foto: AP/Evan Vucci)

Ne propustite:

Vučić i Hoti u Beloj kući postigli dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa

Nadamo se da će naši partneri u dobroj veri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu. Brojni elementi sporazuma podrška su prioritetima i naše šire vizije regiona – energetska diverzifikacija, regionalna povezanost, primena moratorijuma na prijavu u članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba“, navedeno je u odgovoru prispelom Glasu Amerike iz Stejt departmenta.

Ukazano je i da potreba za potpunom normalizacijom nije vremenski ograničena zbog čega se Kosovo i Srbija ohrabruju na izgradnju političkog poverenja.

Kroz ozbiljno i suštinsko učešće u procesu dijaloga uz posredovanje EU. Takođe, ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da oznaže saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa“, ukazano je u odgovoru u kom je istaknuta američka podrška.

Arhiva: Džozef Bajden, u svojstvu američkog potpredsednika tokom poseta Srbiji i Kosovu, avgusta 2016. (Foto: Reuters)

Ne propustite:

Bajden, spor Srbije i Kosova i spoljnopolitički izazovi

“SAD su spremne da podrže rad na postizanju sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i napredak. Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se ponovo uključe u proces – imajući u vidu hitnost rešavanja i tehničkih i političkih pitanja“, navedeno je u odgovoru neimenovanog zvaničnika američkog Državnog sekretarijata.

Vašingtonski sporazum potpisan je posle dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020. Bivši predsednik Tramp označio ga je prekretnicom kojom je okončana, kako se izrazio, nasilna i tragična prošlost, kao i godine neuspešnih pregovora dve strane koje su u višedecenijskom sporu.

Dogovor kojem je formalni posrednik bio Tramp suštinski je omogućio Ričard Grenel – njegov bivši izaslanik za dijalog Srbije i Kosova. Pristup bivše američke administracije, prema tvrdnjama njenih tadašnjih zvaničnika, rešavanju spora Kosova i Srbije bio je isključivo usredsređen na ekonomsku saradnju dve strane, koja bi naposletku, kako su očekivali, trebalo da doprinese približavanju u političkom smislu i konačno – postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Vašingtonskom sporazumu, prethodila je kontroverza o navodnim tajnim razgovorima zvaničnika SAD, Kosova i Srbije o scenariju podele Kosova ili pak razmeni teritorija dve strane. Takve tvrdnje su američki zvaničnici, a pogotovo Ričard Grenel, žustro odbacivali.

Ričard Grenel na konferenciji za medije posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 24. januara 2020. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Ne propustite:

Grenel negira da se u Beloj kući pričalo o podeli, Vašington fokusiran na ekonomski razvoj

Kosovo i Srbija pregovore o normalizaciji odnosa na tehničkom nivou otpočeli su 2011, tri godine pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Međunarodni sud pravde presudio da je to učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom.

Desetogodišnje razgovore Kosova i Srbije obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi i neprimenjivanje postignutih dogovora, ali i postizanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa septembra 2020. u Vašingtonu – posredstvom SAD.

U subotu na godišnjicu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma objavljujemo detaljniju analizu posvećenu tom događaju.

Facebook Forum

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *