Svet

Uncategorized

ANGELA MERKEL NE DA MIRA BELORUSKOM NARODU: Nemačka nastavlja pritisak na Minsk

ANGELA MERKEL NE DA MIRA BELORUSKOM NARODU: Nemačka nastavlja pritisak na Minsk

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel najavila je da će Nemačka nastaviti da vrši pritisak na Belorusiju.

IRAN ISKLJUČIO STRUJU IRAKU: Dug četiri milijarde dolara, u zemlji haos na 50 stepeni, ministar podneo ostavku!

Tanjug

30. 06. 2021. u 00:18

IRAN je obustavio isporuku struje Iraku što je izvalo nove nestabilnosti u Bagadu kroz ostavku resornog ministra i najave građana da će protestovati u Basri.

ИРАН ИСКЉУЧИО СТРУЈУ ИРАКУ: Дуг четири милијарде долара, у земљи хаос на 50 степени, министар поднео оставку!

Foto: Tviter

Teheran ovim potezom želi da izvrši pritisak na vladu u Bagdadu kako bi platila zaostala dugovanja, a irački ministar za energetiku Madžed Mahdi Hantuš juče je podneo ostavku suočen sa političkim pritiscima i nezadovoljstvom građana zbog prekida napajanja električnom energijom širom zemlje, prenosi AP.

U pokrajinama na jugu zemlje, gde su prosečne temperature oko 50 stepeni, skraćeno je radno vreme zbog ekstremnih vrućina, a u Basri, provinciji bogatoj naftom, građani su putem društvenih mreža pozvali na protest ako vlada do 18 časova ne obezbedi snabdevanje strujom.

Oslanjanje Iraka na uvoz struje iz Irana konstantni je izvor napetosti u odnosima sa SAD, koje uslovljavaju ukidanje sankcija Teheranu, između ostalog i nastavkom isporuke energije Iraku, pošto Bagdad uvozom gasa i električne energije iz Irana zadovoljava trećinu svojih potreba.

Irak duguje Iranu četiri milijarde dolara. Dugovanja su delimično rezultat ekonomske krize, ali i komplikovanog načina plaćanja kako bi se izbegle američke sankcije, pošto Irak ne može da plaća, već izmiruje svoje obaveze kroz robu, lekove i druge troškove povezane sa iranskom diplomatskom misijom i kompanijama koje rade u Iraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *