Ugljendioksid CO2 i borba kraljevske porodice

Uncategorized

Zagađenje od ugljen-dioksida dostiglo nivo koji je bio pre pandemije

SCITECH 04. nov. 202108:335 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Michael Probst

Zagađenje od ugljen-dioksida dostiglo je nivo koji je imalo pre panedemije koronavirusa, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrevanja, upozorava se u danas objavljenoj studiji.

Pandemija je zatvorila veliki deo sveta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo neverovatan pad ukupne emisije štetnih gasova od 5,4 odsto u 2020. godini.

Međutim, tokom 2021. godine nivo štetnih gasova sa efektom staklene bašte je za jedan odsto samo manji bio od apsolutnog maksimuma iz 2019, navodi se u izveštaju „Global carbon project“, u vreme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

„Studija nas vraća u realnost u vezi sa onim u svetu došto se dogadja u svetu dok se u Glazgovu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promena“, rekla je jedna od autorka studije, klimatolog Korin Le Kere (Corinne Le Quéré).

Iako predviđena emisija CO2 u 2021. treba da se zadrži na 4,4 odsto i bude niža od ona koje je zabeležena 2019, naučnici upozoravaju da se sektor saobraćaja nije još oporavio od krize izazvane pandemijom.

Tagovi

Vi to ozbiljno Milane Maticu? Dajte molim vas! Goveda?! Nebudite naivni….
Slažem se-rešenje je u posumljavanju, ali izgleda da to nekima neodgovara, jer bi radije da jedemo šniclu iz epruvete!

Daleko najveći CO2 emiteri su transport, proizvodnja električne energije i industrije, i sve je usled sagorevanja fosilnih goriva. CO2 emisija u poljoprivredi je otprilike deseti deo od onog što se emituje kroz prva tri.
Sve posledica čovekovog delovanja. Za prirodu je ovo nova stvar i nema mehanizme odbrane. Priroda će se “snaći”. Život se nastavlja, ne nužno uz čovekovo prisustvo. Pitajte dinosauruse.
Čovek za sada nema alternativni, ekološki bezbedan izvor energije, da zameni fosilna goriva. Intezivno se radi na tome. Da li će uspeti, videćemo.
Tako stvari stoje.

Sadite šume i problem će biti prirodno rešen.Ne izmišljajte glupa i skupa rešenja za problem koji planeta prirodno sama rešava bar milijardu godina.

Ovi komentari o CO2 su besmisleni obzirom da emisije vulkana izbace više gasa nego što može da se zamisli. Dešavalo se da posle pojedinih erupcija, nekoliko godina nema leta. Pa ipak je priroda to uspevala da urvnoteži. I sada su najveći emiter gasova stada goveda u Južnoj Americi.

 Odgovor čitaocu:Milan Matić
Nemoguce da ste toliko naivni i neobavešteni?! Šume su najbolje rešenje za obnovu atmosfere ali to nekome neodgovara. Pošto su goveda “kriva” ješcete šniclu iz epruvete, dok ce bogati i dalje jesti meso! Na žalost to nas čeka ako tako razmišljamo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *