„Zaleđeni med“

Uncategorized

„Zaleđeni med“ – stručnjaci upozorili na trend koji kruži društvenim mrežama

Zdravlje 11. avg. 202117:302 komentara
Podeli:
Shutterstock

Med je odličan, ali način na koji ga promovišu na društvenim mrežama da bi stekli veći broj pratilaca, i njegovo korišćenje u velikim količinama je suludo smatra Kristin Kirkpatrik, registrovana dijetetičarka.

Korisnici društvenih mreža, u ovom slučaju Tik Toka, pune boce medom, kukuruznim sirupom ili mešavinom jednog i drugog, ponekad dodaju prehrambene boje ili bombone, pa ih stavljaju u zamrzivač. Kad se med smrzne, poprima drugačiju teksturu, nalik želeu.

Povezane vesti

Iako se ovaj trend možda čini bezazlenim i zabavnim, nekoliko ljudi je prijavilo nuspojave.

NBC News prenosi izjave stručnjaka prema kojima bi ovaj trend mogao da dovede dijareje, grčeva u želucu, nadutosti i drugih opasnih nuspojava.

„Prvo sam se zabrinula za njihove zube. Kao i sa svakom ljepljivom hranom, uvek se pitam kada će neko dobiti karijes ili izgubiti plombu“, rekla je za Women’s Health nutricionista Marisa Mur.

Objasnila je da su kratkoročni efekti ovog trenda posledica konzumiranja previše šećera.

„Višak šećera može da podstakne creva na povećano ispuštanje vode, a to može da dovede do dijareje“, objasnila Mur.

Kao dugoročne efekte ističe moguć visok krvni pritisak ili povećani rizik od vrste upala koje bi mogle da dovedu do bolesti srca.

„Deca prate trendove, a ne istraže ih i ne prilagođavaju sopstvenom organizmu. Budite svesni – ne morate da učinite sve što vidite“, upozorila je Lisa Jang iz Stejnhardtove škole za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u Njujorku.

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *