Subota, siječanj 28, 2023

Žarko Trebješanin

Uncategorized
Povodom otkazivanja predstavljanja knjige Žarka Trebješanina

Srpski PEN centar: Osuđujemo političke intervencije u kulturi

Srpski PEN centar: Osuđujemo političke intervencije u kulturi 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Srpski PEN centar je s najdubljim zaprepašćenjem primio vest da je otkazano predstavljanje knjige dr Žarka Trebješanina u Muzeju vina i vinogradarstva u Aleksandrovcu“, stoji u saopštenju ove književne organizacije.

„Predstavljanje Trebješaninove knjige ‘Snovi, psihološko tumačenje’ otkazano je u poslednjem trenutku, na sam dan promocije, bez ikakvog obrazloženja. Iz razgovora Trebješanina i direktora Muzeja proističe da su razlog otkazivanja kulturnog događaja politički stavovi autora“, navodi se.

„Srpski PEN centar osuđuje političke intervencije u kulturi, a politička merila u kulturi smatra posebno opasnim. Ovakvi događaji duboko zabrinjavaju, jer obnavljaju vremena zabrana i crnih lista“, kaže se uz poziv da se institucije kulture odupru političkim pritiscima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Ja razumijem režim Aleksandra Vučića što je počeo da izriče ove zabrane – on se prije svega plaši istine, a zatim i pametnih ljudi i intelektualaca. Istina i ovakvi mozgovi su najveća opasnost za njegovu dikataturu. A još ovakav inetelektualac, kao što je Trebješanin. E?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares