Мрачно предвиђање турског председника

Uncategorized

Sharing is caring!

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio će se zbog klimatskih promena, suša, porasta stanovništva i urbanizacije, u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa i hrane.

ЕРДОГАН ОТКРИО ЗБОГ ЧЕГА ЋЕ СЕ ВОДИТИ РАТОВИ БУДУЋНОСТИ: Мрачно предвиђање турског председника

Foto: Turkish Presidency via AP, File/AP Photo/Lefteris Pitarakis, File

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira.

– Voda znači život u našoj civilizaciji. Energija je još jedan nezamenjiv izvor života danas. Stoga je ovo projekat koji našoj zemlji pruža veoma važne prilike i mogućnosti – rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Uprkos povećanju broja stanovnika sa tri na osam milijardi u poslednjih 60 godina, količina padavina na zemlju koju imamo nije se promenila, rekao je on i dodao da su katastrofe povezane sa klimatskim promenama, poput suša, poplava i šumskih požara sve češće.

– Zaštita vodnih resursa pre nego što dostignu granicu potrošnje, njihovo efikasno korišćenje i ispravno upravljanje postalo je obaveza, a ne izbor – dodao je Erdogan.

Smatra da će se u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa.

– Evidentno je da će se u narednom periodu voditi borba za vodne resurse i proizvodnju hrane, na sličan način kako se to u prošlosti radilo za naftu – kazao je Erdogan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *