Zašto Šapić ruši terene Novaka Đokovića u Beogradu?

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; Sofija Vukajlović/FoNet

Zašto je Novak Đoković odustao od cele priče još sredinom maja…

Počelo je rušenje terena na Dorćolu u okviru, sada već bivšeg, Teniskog centra Novak, a zašto je Đoković odustao od svega još proletos?

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, kod Spomenika braniocima Beograda 1915. prilikom rušenja terena koji su pripadali Teniskom centru Novak.

Radovi su krenuli u sredu ujutru, na licu mesta se i vide radnici i mašine.

„Ukoliko ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na svetlu budućnost. Ovaj spomenik je jedan je od naših najvažnijih spomenika, iako nije simbol velike pobede, ali jeste simbol velike žrtve. Vidimo da su sada ovde tereni došli do pola metra od njega“, dodao je Šapić.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Kako je rekao gradonačelnik, ovaj deo Dorćola postaće spomen park, ostaće i čak 14 ili 16 terena, a „ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene“.

Zašto je onda Novak Đoković odustao od cele priče još sredinom maja i šokirao sve informacijom da Beogradu vraća terene?

U senci njegovog nastupa na mastersu u Rimu kao bomba je odjeknula vest da gasi svoju tenisku akademiju. Đoković je tada najavio da će 1. juna vratiti svoj Teniski centar Beogradu i da klub prestaje sa radom, što se kasnije i dogodilo.

Svi na Dorćolu su bili obavešteni o toj nameri, jedino će se sa nekim već sponzorisanim igračima zadržati saradnja.

Inače, Teniski centar postojao je oko 15 godina, na njemu je odigrano sedam ATP turnira i jedan WTA. On je bio glavna baza Đokovićevih priprema i treninga kada je u Beogradu, ali i brojnih drugih tenisera, čak i inostranih. Sa ovih terena, Nole je kretao u bezbroj juriša na najveće trofeje.

„Vraćamo centar gradu, ne znamo šta će se sada desiti, šta će grad odlučiti da radi sa tim klubom. Po meni, dao sam neki svoj prijateljski predlog da to bude nacionalni teniski centar koji već 15-20 godina unazad stoji kao velika želja Teniskog saveza Srbije i svih nas teniskih radnika. Ovaj sport, koji je mnogo dao Srbiji, zaslužuje da ima teniski centar. To je idealno“, počeo je Đoković.

Ipak, zanimljivo da je odlučio da na novoj lokaciji gradi svoj klub, a možda to uopšte neće ni biti u Srbiji, i ostaje veliko pitanje kada će se dogoditi.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Marko Đoković/Starsport

„Okrećem se dalje novim projektima i u narednih par godina će se nešto ostvariti na tom planu, na drugoj lokaciji, da li u Srbiji ili ne, videćemo.“

I tako se došlo u situaciju da najbolji teniser u istoriji nema gde da trenira u svom rodnom gradu. U Beogradu će sada morati da bude gost na tuđim terenima, barem neko vreme.

„Što se tiče moje baze u Beogradu – to još ne znam. Pretpostavljam da će biti Gemaks, dvorana. Što se tiče šljake i betona na otvorenom, to ćemo videti. Možda čak i 25. maj u zavisnosti od toga ko će tamo ući i kako će se to voditi“, završio je Đoković.

Prošle godine je objavljeno da je u planu podizanje dvorane za pet terena, hotela za pulene Akademije, proširenje centra za nekoliko terena uzvodno… Sve je trebalo da se podigne na viši nivo kako bi Srbija i Beograd dobili turnir većeg kvaliteta od onog koji je bio ATP 250. Međutim, prema pojedinim informacijama, Đoković nije dobio dozvole za sve ili neke prateće objekte na pomenutoj lokaciji, pa je i to tumačeno kao jedan od (glavnih) razlog zašto je digao ruke od svega.

Koliko je ovakav Novakov potez u maju bio šokantan i neočekivan, može se zaključiti i iz činjenice da je Teniski savez Srbije samo nekoliko dana ranije najavio da će se neki od turnira iz programa „Novi vek srpskog tenisa“ igrati na terenima TC Novak.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Jedno je sigurno, Novak neće ništa da ima sa terenima na Dorćolu i da dovodi sebe u situaciju u koju ne želi nakon što nije dobio dozvole za proširenje, pa će se sada okrenuti drugim opcijama. Sigurno je da mu je teniski centar neophodan kako bi mogao da se sam priprema za turnire koje ima tokom godine, neophodna mu je prava baza.

Nema dileme da Đoković uvek govori o tome kako bi trebalo sistematski rešavati stvari u srpskom tenisu i stvoriti sistem koji bi iz godina u godine davao mlade igrače. Francuska ima nacionalni teniski centar koji godinama proizvodi talente, a Srbija bi sa dobro postavljenim sistemom mogla da se nađe na tom putu.

„Nakon izražene namere Novaka Đokovića i njegove kompanije da izađe iz partnerstva sa gradom u vezi poslovanja i obavljanja aktivnosti teniskog terena ‘Novak’ na teniskim terenima ‘Milan Gale Muškatirović’ obaveštavam medije da sam u konsultaciji sa svojom porodicom spreman da ili lično ili preko neke od kompanija u našem vlasništvu nastavimo saradnju sa gradom u vezi poslovanja i obavljanja aktivnosti teniskog centra. U najkraćem toku ponudićemo gradu neki od modaliteta saradnje ili javnog partnerstva koji bi omogućio da ovaj teniski centar i nadalje obavlja delatnost kojoj je namenjen u korist teniskog sporta Beograda i Srbije. Nadamo se da će gradski čelnici u ime budućnosti teniskog sporta pozitivno odgovoriti na ovu našu inicijativu“, stajalo je u saopštenju Srđana Đokovića, a preneo je RTS.

Međutim, novih informacija na ovu temu od tada više nije bilo…

BONUS VIDEO

Kako Novak Đoković uči španski jezik
00:06
/
00:38

Kako Novak Đoković uči španski jezik