Alarmantna situacija na jugu Sirije

Uncategorized

Sharing is caring!

UN ukazale na alarmantnu situaciju na jugu Sirije

UN ukazale na alarmantnu situaciju na jugu Sirije 1Foto: EPA/MOHAMMED BADRA (arhiva)

Izaslanik UN za Siriju Gir Pedersen ocenio je danas da je situacija na jugu te zemlje alarmantna zbog sve većih nestašica i sukoba i zatražio da se smesta prekine nasilje.

Tokom onlajn sastanka UN humanitarne radne grupe za Siriju iz Ženeve, specijalni izaslanik iskazao je svoju rastuću zabrinutost zbog razvoja situacije na jugu zemlje.

„Zbog jačanja neprijateljstava, posebno upotrebe teške artiljerije i zaoštravanja kopnenih sukoba, ima žrtava medju civilima i oštećena je civilna infrastruktura“, rekao je Pedersen u saopštenju.

Vladine snage pokušale su krajem jula da napreduju na zemlji da bi izvršile napad na Dera al Balad, i veliki kvart u južnom delu grada koji je pod kontrolom bivših pobunjenika.

„Hiljade civila primorano je da beži iz Dera al Balada. Civili su suočeni sa teškim nestašicama goriva, gasa za kuvanje, vode i hleba. Nema dovoljno lekarske pomoći za zbrinjavanje ranjenih. Situacija je alarmantna“, rekao je izaslanik UN.

U južnoj provinciji Dera, kolevci pobune protiv režima Bašara al Asada 2011. godine, krajem jula bili su najteži sukobi od kada su je ponovo osvojile vladine snage.

One su ponovo osvojile Deru u leto 2018. godine. Međutim, prema sporazumu koji je dogovoren preko Moskve, pobunjenicima je dozvoljeno da ostanu, neki su se ponovo pridružili vojsci a neki zadržali kontrolu nad određenim delovima provincije.

Pedersen je ponovio poziv da se smesta prekine nasilje. Ponovio je svim stranama poziv da poštuju princip zaštite civila i njihove imovine.

Rekao je da treba da se obezbedi hitan humanitarni pristup, siguran i bez prepreka, za sve pogođene zone i zajednice, uključujući Dera al Balad, i zatražio da se prekine takoreći opsada tog dela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares