Biljni lek za lečenje kovida 19 ?

Uncategorized

Sharing is caring!

Testiranje u zatvorima pokazalo da se od virusa korona oporavilo 99 odsto onih koji su uzimali zelenu kiretu

Tajland koristi i „jeftin i efikasan“ biljni lek za lečenje kovida 19

Tajland koristi i „jeftin i efikasan“ biljni lek za lečenje kovida 19 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Tajlandske vlasti su odobrile upotrebu biljke zelena kireta (Andrographis paniculate) za lečenje inficiranih kovidom 19 koji imaju blage ili nikakve simptome nakon što je testiranje u zatvorima pokazalo da se od virusa korona oporavilo 99 odsto onih koji su je konzumirali.

Tradicionalni biljni lek koji se u tajlandskim domaćinstvima koristi protiv prehlade sada ima novu ulogu u borbi Tajlanda protiv pandemije, piše Skaj njuz.

Biljka ima svojstva koja pomažu u „ublažavanju groznice i kašlja“, rekao je jedan od zatvorenika koji inače imaju zadatak da u polju uzgajaju zelenu kiretu ili „fah talai jone“, kako je zovu na Tajlandu.

Nakon što jedna grupa ubere i sakupi sazrele stabljike tamno zelene biljke, druga ih suši i melje. Tamno zelenim prahom se potom pune kapsule koje se šalju u druge obližnje zatvore.

Nakon uspešnog testiranja u zatvorima, tajlandske vlasti su u julu odobrile zelenu kiretu za lečenje inficiranih bez ili s blagim simptomima. Vlada tvrdi da se od 11.800 zatvorenika koji su koristili biljku za lečenje kovida 19 oporavilo 99,02 odsto.

Čainat, koji se nalazi na nekoliko kilometara od polja gde se uzgaja biljka, jedan je od zatvora u kojem se koristi ovaj biljni lek.

Tokom pandemije kovida 19 u avgustu, više od 700 zaraženih zatvorenika je pet dana uzimalo po 15 kapsula dnevno. Zatvorsko osoblje tvrdi da su se svi oporavili.

Zatvorski lekar Čitsanufong Soblaongiv smatra da je tradicionalna kapsula efikasna u ublažavanju blagih simptoma kovida 19. „Prema rezultatima istraživanja, zelena kireta sadrži supstancu andrografolid koja pomaže ograničavanje širenja virusa. Nakon uzimanja zelene kirete snimci pluća inficiranih su bili bolji, imali su manje simptoma, oboljenje je bilo blaže i brzo su se vratili u normalu“, objasnio je lekar, dodajući da se kod asimptomatičnih pacijenata ni kasnije nisu pojavili simptomi.

U tajlandskim zatvorima se brzo širi virus, s obzirom na to da su često prenatrpani. Otprilike je četvrtina osuđenika u zemlji u poslednjih šest meseci testirana pozitivno.

Pacijenti sa ozbiljnom kliničkom slikom se i dalje leče uobičajenim lekovima i pruža im se bolnička nega, ali jeftina i dostupna zelena kireta Tajlandu nudi i alternativu za one s početnom fazom kovida 19 u momentu kada se zemlja bori s porastom broja novoinficiranih.

„U zatvorima spavamo jedan pored drugog, tako da ne možemo da poštujemo socijalnu distancu. Imao sam groznicu, koja je ublažena posle uzimanja zelene kirete. Pošto sam je koristio pet dana, smanjio se i bol u grlu i kašalj“, rekao je jedan od onih koji su uzimali kapsule u zatvoru Čainat.

Sada postoje planovi da oko 140 zatvora širom zemlje do novembra proizvedu 38 miliona kapsula zelene kirete koje će se koristiti za lečenje zatvorenika. Vlada takođe testira lečenje u nekim bolnicama i podstiče oko 24.000 meštana sela da uzgajaju biljku da bi se napravile zalihe.

„Ako koristimo modernu medicinu, troškovi su 20, 30, 50 puta veći, a zatvori su prenatrpani. Moramo da imamo zalihe da bismo lečili ljude. Ako su simptomi blagi, možemo da koristimo ovaj lek, pošto nije skup, a efikasan je“, rekao je Somsak Tepsutin, ministar pravde Tajlanda.

Tajlandske vlasti su, međutim, naglasile da je biljka za lečenje onih s blagim simptomima, da ne sprečava da osoba dobije virus i da nije zamena za vakcinu. Na listi Svetske zdravstvene organizacije preporučenih lekova za lečenje kovida 19 se ne navodi nijedan biljni lek.

 

Potrebna dodatna ispitivanja

 

Kritičari na Tajlandu tvrde da je potrebno izvršiti dodatna ispitivanja da bi se dokazala delotvornost lekova. „Androglaforid se predstavlja kao supstanca koju sadrži zelena kireta koja pomaže u suzbijanju virusa i upale. Kovid 19 je i dalje novo zarazno oboljenje, tako da još nije izvršeno dovoljno istraživanja da bi se potvrdilo da zelena kireta može da suzbije ili izleči kovid 19“, rekla je profesorka Majuri Tangkiatkumdžai sa odeljenja za kliničku farmakologiju na Univerzitetu Srinaharinvirot. Iako podržava upotrebu biljke kao kućnog leka protiv prehlade, rekla je da ona ne može da zameni uobičajene lekove, naročito u težim slučajevima obolelih od kovida 19. „Koja je količina andrografolida pogodna za pacijente i dalje je diskutabilno, te je potrebno uraditi dodatna ispitivanja da bi se utvrdila njena delotvornost i nuspojave“, rekla je Tangkiatkumdžai.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares