Boško Jakšić o izjavi Edi Rame

Boško Jakšić: Inicijativa Edija Rame u vezi sa Kosovom nesumnjivo plemenita, ali prerana

VESTI 02. okt 202308:56 0 komentara
N1 (arhiva)

Novinar Bosko Jakšić ocenio je da je inicijativa premijera Albanije Edija Rame za održavanje međunarodne konferencije zbog situacije na Kosovu došla prerano.

„Inicijativa albanskog premijera nesumnjivo je plemenita, ali je prerana. Međunarodne konferencije se obično održavaju kada se problemi usaglase i kada se na takvim skupovima samo ceremonijalno rešavaju“, kaže Jakšić za portal Kosovo onlajn.

„Daleko je od bilo kakve međunarodne konferencije. Veliki put treba dotle proći, veliki je izazov pre svega pred Evropskom unijom i SAD koje su napravile brisleski i ohridski plan, ali vidimo da oni apsolutno ne funkcionišu“, navodi Jakšić.

Objašnjava da će biti potrebno još mnogo vremena i pritisaka da bi se do nekog rešenja došlo.

„Biće potrebno verovatno još mnogo pritisaka i na Beograd i na Prištinu da bi se ova stvar pokrenula sa mrtve tačke, a plašim se da ‘status quo’ mnogima odgovara“, zaključuje Jakšić.

Podsetimo, odnosi Beograda i Prištine dodatno su pogoršani, nakon što je prošlog vikenda došlo do oružanog sukoba grupe Srba, predvođene doskorašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, i Kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova.

Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičić je u pisanoj izjavi koju je javnosti pročitao njegov advokat, preuzeo odgovornost za sukob u Banjskoj, tvrdeći da vlasti u Beogradu nemaju nikakve veze s tim.

Zvaničnici u Prištini, s druge strane, tvrde da iza napada na Kosovsku policiju u Banjskoj stoji režim u Beogradu, i da je Radoičićeva grupa, između ostalog, obučavana i na vojnom poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji.

POVEZANI VIDEO:

Novinar Lazić: Radoičić gospodar života i smrti na severu Kosova
00:00
/
03:31
Izvor: N1