Čitanje doprinosi zdravlju mozga

Uncategorized

Sharing is caring!

Kako redovno čitanje doprinosi zdravlju mozga?

ZDRAVLJE 05. jul. 202120:55 > 17:39
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Neurolog za decu i odrasle dr Ajlin Ruhoj kaže da je čitanje važnije nego što većina misli, a blagotvorno deluje na naš um, duh i telo.

„Osim što nas zabavlja, čitanje je i pravi „wellness“ za naš mozak“, rekla je dr Ruhoj i objasnila za Mind Body Green zašto je to tako.

Poboljšava vizualnu obradu podataka

Vizualna obrada izraz je za prihvatanje i razumevanje sveta koji vidimo oko sebe, a centar koji njom upravlja naslazi se u potiljačnom režnju mozga, a studije su pokazale da je taj deo razvijeniji kod ljudi koji mnogo vremena provode čitajući.

Koristi pamćenju i zdravlju mozga, naročito kako starimo

„Dok čitamo i učimo nove stvari u mozgu se „aktiviraju“ lanci koji vežu neurone i tako stimulišu pamćenje i razmišljanje“, rekla je dr Ruhoj, a kod onih koji redovno čitanjem „izazivaju“ mozak zabeleženo je i sporije narušavanje pamćenja.

„Čitanje je prijatan način za „održavanje forme mozga“, što je bitno za sve starocne grupe“, kaže dr Ruhoj.

Smanjuje stres

Mnogi se u današnje vreme bore sa hroničnim stresom koji narušava um i šteti telu, a Univerzitet u Saseksu objavio je istraživanje koje je pokazalo da čitanje smanjuje stres čak do 68 odsto, što je statistički efikasnije od slušanja muzike ili ispijanja šoljice čaja.

Pomaže u povezivanju neurona

Svi neuroni, njih oko 86 milijardi, međusobno komuniciraju, a studije pokazuju da čitanje povećava njihovu povezanost u levom slepoočnom režnju.

„Neuroni u tom delu mozga zaslužni su za spoznajni proces“ rekla je  dr Ruhoj.

Unapređuje socijalne veštine i empatiju 

Studije pokazuju da čitanje knjiga, posebno beletristike, utiče i na našu empatiju, a neka istraživanja pokazuju da razumevanje raznih mentalnih stanja likova iz knjige direktno utiče na naše socijalne veštine i odnose, objasnila je doktorka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *