Civilne žrtve u napadu na tunele

Uncategorized

Sharing is caring!

Izrael tvrdi: Civilne žrtve u napadu na tunele slučajne

SVET 16. maj. 202119:05
Podeli:
GazaGaza eksplozija Foto:YOUSSEF MASSOUD / AFP / Profimedia

Izraelska vojska saopštila je danas da je njen napad na sistem tunela militanata u Gazi izazvao urušavanje civilnih kuća, što je dovelo do ”nenamernog” stradanja civilnih žrtava. Hamas je pre dva dana svoje operativce povukao u tunele ispod Gaze što su Izraelci iskoristili i u snažnom napadu uništili te tunele. U roku od pola sata na “podzemni grad” bačeno je 450 bombi Ili u prevodu – 80 tona eksploziva.

U napadu je pogođen sistem tunela koji je koristila palestinska militantna grupa Hamas ispod puta u gradu Gaza, navodi se u saopštenju vojske.

„Podzemni vojni objekat se urušio usled čega se srušio i temelj civilnih kuća iznad njih, što je dovelo do neželjenih žrtava“, navodi se.

Vojska je saopštila da „teži da izbegne civilne žrtve što je više moguće, ali da Hamas snosi odgovornost za namerno lociranje svoje vojne infrastrukture ispod civilnih kuća, izlažući na taj način civile opasnosti“.

Gaza metro tunel sukob
Gaza metro tunel Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podsetimo, pre dva dana nakon informacije koja se pojavila u medijima da će Izrael izvršiti kopnenu invaziju na Gazu, Hamas je svoje militante povukao u tunele ispod Gaze. Izraelci su to iskoristili i vazdušnim snagama uništili te iste tunele. U roku pola sata na „podzemni grad“ bačeno je 450 bombi Ili u prevodu – 80 tona eksploziva.

Prema informacijama Izraela, Hamasov sistem tunela, izgrađen još 2014. godine, pretrpeo je ozbiljna oštećenja, a Izraelske odbrambene snage tvrde da su od početka napada ubili 75 operativaca Hamasa.

General Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, rekao je da je 160 aviona, artiljerija kao i oklopne jedinice učestvovalo u, prema njegovim rečima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, ali rekao je da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.
„Ciljali smo dobro razrađeni sistem tunela ispod Gaze, uglavnom u severnom delu (…) mrežu koju operativci Hamasa koriste za kretanje i sakrivanje, rekao je Konrikus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *