ĆOŠKARENJE

Uncategorized

Sharing is caring!

Energetsko siromaštvo

Energetsko siromaštvo 1Foto: Luca Marziale / Danas

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana“, održanoj u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da u Srbiji „više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalne račune. Ona je dodala da  „energetsko siromaštvo postoji svugde u Evropi, pa i kod nas, i to je realnost“.

Ono o čemu je govorila ministarka Mihajlović jeste realnost ali je potrebno naglasiti da je kao takva ona tužna i apsolutno neprihvatljiva. Siromaštvo je nedaća i ne može se tolerisati po bilo kom osnovu.

Siromašnih ne bi trebalo da bude ni u Srbiji niti bilo gde u Evropi i svetu. Niti je to što drugde ima siromašnih izgovor za to što postoje kod nas.

Energetskog siromaštva, o kome je govorila ministarka Mihajlović, u Srbiji ne bi bilo da Vlada, čiji je član, ne vodi pogubnu neoliberalnu ekonomsku politiku.

Upravo ta politika stvara bedu i nemaštinu i objektivni je krivac što više od 20 odsto potrošača ne može da plati svoje komunalne račune.

Ministarka Mihajlović je u pravu kada kaže da Elektroprivreda Srbije treba da ima održivu cenu za domaćinstva, međutim isto tako realnost je da cena struje mora da bude prilagođena platežnim mogućnostima stanovništva.

Treba naglasiti da u Srbiji ne bi bilo energetskog siromaštva da iznos minimalne zarade nije niži od minimalne potrošačke korpe.

Ne bi bilo energetskog siromaštva da u našoj zemlji plate i penzije nisu među najnižima u Evropi.

Ne bi bilo energetskog siromaštva da strane kompanije, koje su dobile subvencije od države, nakon ubiranja velikog profita ne odlaze iz zemlje i ostavljaju radnike bez posla i prihoda.

Ne bi ga bilo da država nije omogućila stranim bankama ekstremno visoke kamatne stope zbog kojih građani zapadaju u dugove.

Ne bi ga bilo da Srbija nema jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi.

Realnost da u Srbiji postoji manjina koja živi na „visokoj nozi“, kupuje skupu garderobu, obeduje u otmenim restoranima i letuje na egzotičnim destinacijama dok sa druge strane većina jedva sastavlja kraj sa krajem je neprihvatljiva.

Dok god Vlada Srbije bude tvrdoglavo insistirala na politici direktnih stranih investicija koja podrazumeva izdvajanje subvencija iz budžeta za plate zaposlenih u privatnim firmama, odbijanja da formira državna holding preduzeća i razvojnu banku za pomoć domaćoj privredi, stopa siromaštva a sa njom i broj onih koji ne mogu da plate komunalne račune biće enormno visoka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares