Crna Gora

Uncategorized

Sharing is caring!

Pregovori o prevazilaženju krize vlasti u Crnoj Gori

Rekonstruisana vlada (ne)moguća bez URA

Rekonstruisana vlada (ne)moguća bez URA 1Foto: Tviter/Vlada CrnaGora

Eventualna rekonstrisana vlada Crne Gore, prema dogovoru dela predstavnika parlamentarne većine Demokrata i Demokratskog fronta (DF) mogla bi biti proširena za šest ministarstava sa sadašnjih 12, i imala bi tri potpredsednika, umesto jednog, sada predsednika pokreta URA Dritana Abazovića.

Potpredsednici bi u tako rekonstruisanoj vladi ujedno mogli da biti i resorni ministri.

Na poslednjem sastanku Demokrata i DF dogovoreno je da oni, kao dva najveća politička subjekta  – treći konstituent URA ima četiri mandata – postignu dogovor kako rešiti otvorena politička pitanja, koja, kako kažu, „onemogućavaju redovno funkcionisanje“, tako da ostali neće biti „kočnica tome“, stoji u saopštenju ove dve partije.

Kako navode, podela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

Obećavaju da će Tužilački savet, na čemu najviše insisitira URA, biti izabran navodno na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

U reagovanju URA, pozdravljaju, kako kažu, „sinergetski pristup“ DF-a i Demokrata i njihov gotovo nepodijeljen politički stav o daljim političkim procesima u Crnoj Gori. Ali, utisak URA je, kako su kazali, da su DF i Demokratama važnije „ministarske fotelje od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Smatraju da izbor Tužilačkog saveta „ne sme biti deo političkih kalkulacija bilo koga političkog subjekta a reforme u ovoj oblasti ne mogu se uslovljavati bilo čijim političkim apetitima“. Navode da URA ni za „jotu neće napustiti principe iz sporazuma koji je potpisan 9. septembra prošle godine od strane tri čelnika izbornih lista aktuelne većine“.

Ko ne želi koncept – evropske, građanske i ekološke Crne Gore okrenute EU integracijama, kao najvećim prioritetom države „nek traže druge partnere a URA u tome neće biti saučesnik“, zaključuje se u saopštenju URA.

„Smatramo da tri potpisa važe. Ukoliko naši partneri povlače svoj potpis, i ako su se slični sličnima približili, onda bi URA trebalo da bude obaveštena, kao i crnogorska javnost.  Ako nemamo dva potpisa, to je nova politička realnost, i mi tada ne možemo da govorimo o rekonstrukciji Vlade.

Ovo je potpuno novi politički momenat, o njemu mogu odlučivati organi partije. Sve je u političkoj igri, od novih izbora do bilo kojih rešenja – poručila je Jelušić.

 

Crnogorski mediji pišu da i ako ode URA u tom slučaju bi mogle da „priskoče“ manjine u vladu, što se odnosi na predstavnike parlamentarnih stranaka –  Albanske alternative, Albanske koalicije i Bošnjačke stranke. Povodom navoda da su dobili ponudu da budu deo izvršne vlasti iz Bošnjačke stranke za Danas su kazali da su uvek otvoreni za razgovor ali da „nije bilo nikakve zvanične ponude za ulazak u vladu“.

Kako navode, prioritet Crne Gore u ovom trenutku jeste smirivanje tenzija, pokretanje političkog dijaloga koji je potreban, kao i akcenat na jačanje ekonomije.

Izvori Danasa iz Podgorice ukazuju da je izvesnija rekontrukcija vlade umesto novih izbora, i to sa pripadnicima URA, imajući u vidu da su oni „stub vlasti koji ima glavnu podršku EU“.

Podsećamo da su upravo predstavnici Kvinte, koju čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, „ubedili“ premijera Zdravka Krivokapića da odustane od smena ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina, koji su navodno oklevali kako bi se u noći na 5.septembar raščistile barikade i omogućilo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Krivokapić je nakon toga odustao od pokretanja procedure za njihovu smenu. Spekulisalo se da je tada navodno i URA zapretila otkazavanjem poverenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smenu Brđanina i Sekulovića.

Predstavnici vladajuće koalicije su nakon razgovora sa premijerom  Krivokapićem u ponedeljak izašli sa pomirljivim porukama o potrebi prevazilaženja političke krize za koju teret odgovornosti prebaciju i na Demokratsku partiju socijalista i njenog lidera Mila Đukanovića.

A na sastanku parlamentrane opozicije, dan kasnije, kako je saopšteno iz DPS svi su se složili da je izlaz iz trenutne krize, koju smatraju najvećom od uvođenja višestranačja, formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Krivokapić: Eksperte mogu da predlože i patrije

Premijer Zdravko Krivokapić kaže da je ekspertska vlada najbolji model za vođenje reformi, ali i dodao da to ne znači da eksperte Vladi ne mogu predloženiti političke partije.

Vlada, kako navodi, ostaje privržena Sporazumu koji su tri koaliciona lidera potpisala nakon 30. avgusta prošle godine. On kaže da će veoma pažljivo razmotriti sve nove inicijative i predloge za unapređenje rada Vlade.

„Stava sam da je ekspertska vlada najbolji model za vođenje reformi i demokratske tranzicije, i to ne znači da eksperti u Vladi ne mogu biti predloženi od strane političkih partija“, naveo je Krivokapić na Tviteru.

On kaže da će veoma pažljivo razmotriti sve nove inicijative i predloge za unapređenje rada Vlade, koje su došle i koje budu dolazile od predstavnika parlamentarne većine i iza koga stoji najmanje 41 poslanik.

„Vlada ostaje privržena sporazumu koji su tri koaliciona lidera potpisala nakon 30. avgusta, ali i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te vladavini prava, koja podrazumijeva hitne i neodložne promjene u pravosuđu i tužilaštvu“, zaključio je premijer.

Đukanović: Moramo imati vladu koja štiti interese građana Crne Gore

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da se godinu dana nakon rada nove vlade sistematski urušavaju određene vrednosti koje je Crna Gora dostigla u proteklom periodu, a potpuno je, kaže, zaustavljen i put integracija u Evropsku uniju. On je istakao da Crna Gora nema Vladu koja štiti nacionalne interese Crne Gore, te da opozicija mora da se postara da je dobijemo.

Đukanović je na pres konferenciji u Zagrebu nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promena koja se desi nije promena na bolje.

„I da li je dovoljno zrela svest za promenu ove realnosti, videćemo. Smatram da bi bilo blagotvorno da dođe do promene, da se Crna Gora sačuva na koloseku EU integracija i da se zaustavi na vreme propadanje. To će zavisiti od raspoloženja građana naše zemlje, a tu je vreme naš saveznik i zbog toga ne žalim ni za ovom godinom dana“, naveo je Đukanović.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

„Međunarodna podrška dolazi kao pitanje nadogradnje. Crna Gora je imala i ima podršku građanskom i sekularnom identitetu i baš to je sada napadnuto. Napadnuto je servilnošću Vlade prema centrima velikodržavnog nacionalizma u Beogradu. Mislim da je potrebno vreme da to postane belodano jasno domaćoj i međunarodnoj javnosti“, rekao je Đukanović.

Ne treba, kaže Đukanović, sada izvlačiti zaključak ko za šta ima podršku.

„Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazrijeva svest o potrebi da imamo Vladu koja će štititi interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo“, naveo je Đukanović.

Govoreći o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) on je rekao da je u pitanju proces koji traži vreme i koji mora biti pažljivo vođen.

„Taj proces ima sporiju dinamiku i mora biti u dosluhu sa autoritetima u pravoslavnom svijetu. Mislim da smo imali jedan dobar napor da pokušamo da obnovimo CPC. Nije se moglo dogovoriti. Sad ćemo morati da idemo kroz neki drugi scenario“, pojasnio je Đukanović, navodeći da to nijesu pitanja koja se prelamaju preko koljena.

Đukanović je saopštio i da je očigledno da ćemo još dugo morati da radimo na prevazilaženju podela u Crnoj Gori.

Nema još uslova za povlašenje sa političke scene

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povlačenju sa političke scene, predsednik je rekao da se do sada tri puta povlačio iz politike.

„Često vas razvoj događaja skrene sa vaše privatno odabrane putanje. U ovom trenutku mislim da Crna Gora bije bitku da sačuva nezavisnost, građanski, sekularni i evropski karakter. Mislim da svako ko može da pomogne u ovom trenutku mora da bude na braniku tih interesa. Onoga trenutka kada mi bude jasno, meni i ljudima sa kojima radim, da imamo snage da i bez mog prisustva možemo da dalje upravljamo tim procesom, neće me biti srećnijeg nego da se bavim onim što odavno osećam kao svoj privatni prioritet“, zaključio je Đukanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares