Crna Gora na klackalici

Uncategorized

Sharing is caring!

Crna Gora

Uskoro počinje ključna sednica: Može li DPS da pronađe jedan glas i sruši vladu

SVET 13. dec. 202111:13 > 11:59
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) navodno namerava da iz skupštinske procedure povuče predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi, o kom je trebalo da se raspravlja i glasa na današnjoj sednici parlamenta.

Tu informaciju juče je objavila TV „Vijesti“ i niko iz opozicionih partija je nije demantovao do kasno sinoć.

Iz DPS-a, najjače opozicione partije čiji su poslanici tvrdili da će Vlada danas „pasti“, juče niko nije želio da govori o tome da li će povući inicijativu.

Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, opozicione partije će konačnu odluku doneti pre početka sednice (zakazane za 12 časova), čija je prva tačka dnevnog reda upravo predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Izvori iz opozicije kažu da te stranke razmišljaju da povuku predlog navodno zbog subotnje najave Demokratskog fronta (DF) da se ide na vanredne izbore.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Mišljenje gotovo svih opozicionih partija je da najava DF-a predstavlja novi politički momenat. Ako taj savez krene u proceduru skraćenja mandata parlamentu, onda je izglasavanje nepoverenja Vladi – nepotrebno. Novi izbori su blizu ako DF preda tu inicijativu Skupštini…“, kazao je izvor „Vijesti“.

Iz DF-a su – nakon što su njihovi partneri u vlasti odbili predlog o izboru nove vlade – najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima i idu na nove izbore. Međutim, nisu pojasnili kako će stvoriti uslove za njih – izglasavanjem nepoverenja Vladi ili skraćenjem mandata parlamentu…

Opoziciji je za „obaranje“ Krivokapićevog kabineta potreban glas jednog poslanika parlamentarne većine.

Opoziciju u Skupštini predstavlja 40 poslanika, a vlast 41.

Parlamentarna opozicija ranije je najavila će glasati za pad Vlade, dok su iz stranaka vlasti u više navrata poručili da neće rušiti Krivokapićev kabinet s bivšim režimom.

Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Po Ustavu, u slučaju da Vlada „preživi“ glasanje, potpisnici inicijative o nepoverenju ne bi mogli da podnesu novu pre isteka roka od tri meseca.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Danijel Živković, saopštio je početkom meseca da će predlog o smeni imati potrebnu većinu.

„DPS je ozbiljan subjekt i nemojte da sumnjate da će kada se uhvatimo određenog posla, on biti uspešan“.

Korak dalje otišao je njegov kolega, Predrag Bošković, koji je u petak kazao da će Vlada pasti „ne sa četrdeset jednim glasom, nego sa mnogo više“.

Predsednik države i lider DPS-a, Milo Đukanović, saopštio je prošle sedmice da očekuje da i vlast glasa za smenu Vlade.

„Držim da među četrdeset jednim poslanikom vlasti postoje oni koji vode računa o čemu govore. Oni ljudi koji su proglašavali Vladu i premijera pajacima, do onih koji su o njima govorili kao o kriminalcima, mafijašima… Šta treba da se dogodi da oni ovaj izazov pretvore u glas za smenu Vlade?“.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

I lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, takođe je tvrdio da glasova za razrešenje neće faliti i da je uveren da će Vlada pasti.

Iako su u više navrata isticali kako veruju da će njihov predlog podržati i predstavnici vlasti, iz opozicije nisu saopštavali na čiju konkretno podršku računaju.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, napisao je juče na Tviteru, komentarišući mogućnost povlačenja inicijative, da će to biti „nokaut opozicije od koga se više nikad neće oporaviti“.

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da će, povukli inicijativu ili ne, DPS danas „sa svojim satelitima ostati u tužnoj manjini koja će ih dodatno isfrustrirati i nepovratno politički erodirati“.

„Nakon onih sigurnih izjava, sugestivnih poruka da je stvar završena, da je Vlada već bivša, od sve te priče neće ostati ni ‘koščice’“.

Da glasanje o opozicionom predlog bude prva tačka dnevnog reda današnje sednice, odlučio je u sredu Kolegijum predsednika Skupštine, na predlog DF-a. Front je to tražio revoltiran odlukom Građanskog pokreta URA da s opozicijom izabere novog predsednika Državne izborne komisije.

Četrdeset opozicionih poslanika 29. novembra je Skupštini podnijelo predlog da se o nepoverenju Vladi glasa po hitnom postupku. Oni su u obrazloženju predloga naveli da je Krivokapićev kabinet odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu i ekonomsku krizu, ali i za zaostajanje u pregovorima o pristupanju EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

Navode, takođe, i da su razlozi za izglasavanje nepoverenja neprimeren uticaj vlasti u Srbiji na crnogorsku Vladu i klerikalizacija društva.

Demokrate, URA i SNP dolaze u Skupštinu, DF je napušta ako se bude glasalo

Poslanici DF-a najavili su u subotu da će biti u Skupštini kada se bude raspravljalo o predlogu opozicije, ali ne i kad se bude glasalo o njemu – jer, kako su rekli, „oni koji su pokrenuli inicijativu nisu dobro društvo za ovu priču“.

„Vijestima“ su iz Demokrata, GP URA i Socijalističke narodne partije juče potvrdili da će prisustvovati sednici i glasanju.

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović, kazao je da će njegova stranka s ponosom glasati protiv „rušenja“ Vlade.

„Prisustvovaćemo, raspravljati o svim pitanjima koja su na dnevnom redu, a ukoliko do glasanja po inicijativi opozicije o poverenju Vladi dođe, s ponosom ćemo glasati protiv. Mi tako ne branimo samo Vladu, ne branimo ni ministre u Vladi, ne branimo ni premijera. Branimo narod i narodnu volju“.

Krivokapić: Neki su pokušali korupcijom da obezbede zlatni glas

SVET 13. dec. 202115:51
Podeli:
Zdravko KrivokapićZdravko Krivokapić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je danas povodom povlačenja inicijative opozicije za smenu Vlade da je ovo pobeda aktuelne vlade i svih građana.

On je na konferenciji za medije u vladi rekao da je je „obećanje ludom radovanje“, igra onih koji su pokušali da političkom korupcijom obezbede zlatni glas.

Opozicija u Skupštini Crne Gore danas je povulka inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Premijer je rekao da oni koji su 2015. prozivali kolege za političku korupciju, sami to rade.

„Sloboda je važnija od onog što nudi DPS i da imaju imalo obraza, podneli bi ostavku“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da se poslanici prema programu „Evropa sad“ moraju odgovrno ponašati.

„Vlada može samo podneti ostavku ako ne realizuje budžet do juna 2021.“ On je kazao da centri moći ne mogu da nadvladaju građane.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Očekujem da će Skupština usvojiti budžet kako ga je Vlada predložila“, rekao je on.

On je rekao da ostane li budžet kako je zamišljen, planirano će realizovati.

Na pitanje ko je potrošio 20 miliona dolara uzalud, rekao je da oni koji plaćaju znaju koje su lobiste plaćali.

Krivokapić je rekao da je to pitanje za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi je krajem novembra u skupšinsku proceduru predalo 40 poslanika opozicije.

U svojim ranijim izjavama, neki od njih su tvrdili da imaju većinu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi.

Za izglasavanje nepoverenja vladi neophodan je glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Prema Ustavu Crne Gore, predlog da se glasa o nepoverenju Vladi može podneti najmanje 27 poslanika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ako Vlada dobije poverenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podneti novi pre isteka roka od 90 dana.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da prokomentariše navedene razloge opozicije zbog kojih su odustali od inicijative, rekao je da to komentariše kao uvijek istu priču „prebaci loptu u tuđe dvorište“.

„Tu treba očekivati odgovor DF-a. Pošto ja ne pripadam nijednoj političkoj partiji, reći ću vam svoj sud o tome, da je to jedna vrlo neozbiljna igra ali svako može da igra kako hoće. Ja bih voleo da se desi i takav scenario da DPS sa DF-om stvori preduslove nove političke igre u Crnoj Gori. Mislim da bi to bio najbolji dobitak za sve u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da ako se pogleda današnji dan, vidi se još jedna neozbiljnost koja se 30 godina vidi na svakom koraku i oseća kroz svaki gest onih koji su podneli inicijativu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *