Crnogorska sapunica

Uncategorized

Sharing is caring!

Tri ministra u Vladi Crne Gore bez podrške parlamenta

Tri ministra u Vladi Crne Gore bez podrške parlamenta 1Skupština Crne Gore Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC

Tri ministra u Vladi Crne Gore nisu danas dobili podršku Skupštine, ali to ne znači da oni više neće biti na tim funkcijama jer je Ustav nejasan kada je reč o interpelacijama za smenu ministara.

Podršku većine poslanika nije dobila ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Interpelacije su podneli poslanici opozicije i zatražili da resorni ministri podnesu ostavke, a podržao ih je i deo poslanika vladajuće većine.

Opozicija je optužila Radulovića da je zloupotrebio službeni položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informiše države gde obavljaju te funkcije o dogadjajima na Cetinju 4. i 5. septembra kada je ustoličen mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Prema navodima opozicije u interpelaciji, Bratić je obrazovni sistem Crne Gore prilagodila jednostranim i isključivo nacionalno-verskim osnovama i željama, koje su u suprotnosti sa ustavnim odredjenjem gradjanske multietničke i sekularne države.

Opozicioni poslanici smatraju da je Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti i izostanak bilo kakve vizije za razvoj poljoprivrede.

Ministarstva, u mišljenima dostavljenim parlamentu, su negirali te optužbe, ocenjujući ih paušalnim i neosnovanim.

O odlukama u vezi sa interpelacijama crnogorski parlament će, kako je saopšteno, obavestiti Vladu.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je u sredu da neće podržati odluke parlamenta. „Meni nije obavezujuće da njihove predloge prihvatim“, rekao je Krivokapić novinarima.

Član 108 Ustava, u odeljku Interpelacija, propisuje da je može podneti najmanje 27 poslanika, da mora biti obrazložena, te da „Vlada dostavlja odgovor u roku od 30 dana od dana kada je primila interpelaciju“.

U Crnoj Gori ne postoji zakon o parlamentu, niti zakon o Vladi, koji bi detaljnije razradili ovu materiju. Ustav ne precizira šta se dešava ukoliko Vlada u svom odgovoru na interpelaciju, ne prihvati rešenje koje je izglasano u parlamentu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares