Da li je Srbija problem?

Uncategorized

Sharing is caring!

Džozef: Srbija je problem – jedina na Balkanu ne prihvata zapadni poredak

SARAJEVO –

Profesor američkog Univerziteta “Džons Hopkins” i spoljnopolitički analitičar Edvard Džozef ocenio je da Srbija ima polugu nad tzv. Kosovom samo zato što pet zemalja EU ne priznaje njegovu samoproglašenu nezavisnost.

Džozef je u intervjuu za današnji sarajevski Dnevni avaz izneo stav da bi se, ako bi Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar priznali tzv. Kosovo, transformisao ceo region, uključujući i BiH, jer bi, prema njegovom mišljenju, Srbija tada bez ikakvog pritiska prihvatila i priznala tzv. Kosovo kao nezavisnu državu.

“Na taj način Srbija bi prihvatila zapadni poredak za region, uključujući i to da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora odvojene i suverene države”, smatra Džozef.

edvard, dzozef, analiticar

Izvor: Printskrin, ilustracija

Prema njegovim rečima, problem predstavlja jedina država na Balkanu koja ne prihvata zapadni poredak, a to je Srbija.

Džozef, takođe, smatra da to što je Srbija kandidat za EU “šarada”, jer ona “promoviše vrednosti, a ponekad i dnevni red Rusije i Kine, a u Mađarskoj ima važnog saveznika”.

On je ocenio da je zapadni zvaničnici ipak hvale i “zatvaraju oči pred napadom na demokratiju i podrivanjem iz Srbije saveznika u NATO, poput Crne Gore”, zato što Srbija drži polugu nad tzv. Kosovom.

Istakao je da su problem i rešenje vrlo jasni i da se to može zaključiti na osnovu uspeha kao što su Ohridski sporazum, Prespanski sporazum i potpuno pomirenje između Crne Gore i Hrvatske.

Džozef smatra da je zajednički element svih tih sporazuma to da sve strane prihvate zapadni poredak, odnosno da je Balkan pod sigurnosnim i ekonomskim kišobranom NATO-a i EU i da su granice fiksne i konačne.

Srodne vesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *