Da li nas i Slovenci mrze ?

Ministarstvo: Nova analiza krastavaca namenjenih Sloveniji, za koje je naloženo da budu uništeni

BIZNIS 14. sep 202319:30 0 komentara
Shutterstock/Halit Omer

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da se u Sloveniji trenutno radi super analiza pošiljke svežeg krastavca iz Srbije, koja je zaustavljena na granici sa tom zemljom, jer su dve analize pokazale različite rezultate, a fitosanitarna inspekcija Srbije je već preduzela mere kontrole kod izvoznika i proizvođača.

Na granici sa Slovenijom je zaustavljena pošiljka od 18 tona svežeg krastavca iz Srbije, jer je u njemu, kako je navedeno u notifikaciji datoj kroz sistem brzog obaveštavanja EU (RASFF), nađena supstanca „fungicid metalaksil“ iznad granice dozvoljene pravilnikom, podseća se u saopštenju.

Proces analize još nije završen, a po informacijama koje je fitosanitarna inspekcija Srbije dobila od kolega iz Slovenije i izvoznika, rađene su analize u dve laboratorije i dobijeni su različiti rezultati.

Jedna analiza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga pokazala njeno prisustvo u dozvoljenim granicama.

U ovom trenutku radi se super analiza u Sloveniji i Uprava za zaštitu bilja Srbije očekuje konačan odgovor, a pošto je proces analize u toku, pošiljka nije vraćena nazad.

Ministarstvo navodi da je „fungicid metalaksil“, za koji se navodi da je pronađen u krastavcima, supstanca koja se koristi protiv truleži i ona nije zabranjena niti štetna, a tako je označava i EU.

Srbija se svake godine usaglašava sa EU i ima jednake mere kao i Unija, kao i najveće dozvoljene granice kada je reč o ovim supstancama.

Pozivamo proizvođače i izvoznike da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja, jer će u suprotnom biti kažnjeni za njihovu neadekvatnu upotrebu, navodi se u saopštenju.

Uprava za zaštitu bilja već sprovodi pojačanu kontrolu svih sredstava i preparata koji se koriste za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.