Da li tuneli imaju smisla ?

  • Post category:UDARNE VESTI
PALESTINSKI TRG

Gigantska eksplozija odjeknula Gazom, središte Hamasove vojne vladavine nestalo u plamenu

Mrežu su aktivno koristili čelnici Hamasa, a služila je i za organizaciju i koordinaciju krvavih napada 7. listopada
31640535

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimediaVEZANE VIJESTI

Izraelska vojska tvrdi da je raznijela ‘podzemni teroristički grad‘ smješten ispod središnjeg trga u Gazi koji je korišten za planiranje masakra 7. listopada.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su otkrile ‘terorističku infrastrukturu“ ispod Trga Palestine u središtu grada s dugim tunelima, skrovištima i uredima koji pripadaju višim vojnim i političkim čelnicima Hamasa.

Snimke iz zraka koje je IDF objavila kasno u četvrtak navečer prikazuju niz eksplozija koje uništavaju podzemnu infrastrukturu.

Izrael je u prosincu izvijestio da je osigurao kontrolu nad „elitnom četvrti Hamasa“ u gradu Gazi iz koje su čelnici Hamasa djelovali.

Kompleks su opisali kao „središte moći za Hamasovo vojno i političko krilo“. Tvrde da je 600 hamasovaca ubijeno u operaciji u četvrti Rimal.

„Palestinski trg bio je središte Hamasove vojne vladavine i okružen je zgradama, koje su služile kao zapovjedni i kontrolni centri, oknima terorističkih tunela i strateškim zgradama koje pripadaju organizaciji“, navodi se u priopćenju IDF-a.

Ističu da je infrastruktura Hamasa ugrađena u užurbanu četvrt punu trgovina, stambenih zgrada i škole za gluhu djecu.

Mrežu su aktivno koristili čelnici Hamasa Yahya Sinwar, Mohammed Deif i drugi, a služila je i za organizaciju i koordinaciju krvavih napada 7. listopada, tvrdi IDF.

Unatoč neuspjehu dogovora s Hamasom o oslobađanju preostalih talaca, vjeruje se da Izrael nastavlja ulagati nove napore da spasi još 129 izraelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Izrael još uvijek oklijeva ponuditi trajno primirje koje traži Hamas, ali je izrazio volju ponuditi dvotjedno primirje. U međuvremenu su na teritoriju Pojasa Gaze nastavljene žestoke borbe.

Najmanje 16 ljudi iz šire obitelji ministra zdravstva u Gazi poginulo je u zračnom napadu na njegov dom u gradu Jabaliya na sjeveru, tvrdi palestinska novinska agencija Shehab.

Ministar Munir Al Bursh teško je ozlijeđen u napadu na kuću sestre. Također, na sjevernoj granici Izraela, nakon 17 sati stanke, opet je nastavljena razmjena prekogranične vatre s Hezbollahom. Salva raketa ispaljena je iz južnog Libanona, gdje djeluje militantna organizacija koju podržava Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?